23.6 C
Trbovlje
petek, 24. septembra 2021
ZON.si1+1=2Srčni inženirki in učiteljici Alenki Knez priznanje za življenjsko delo

Srčni inženirki in učiteljici Alenki Knez priznanje za življenjsko delo

V Trbovlje prihaja danes še eno pomembno priznanje – Alenka Knez, inženirka strojništva ter 34 let učiteljica strokovnih predmetov na trboveljski Srednji tehniški šoli, je prva prejemnica priznanja za življenjsko delo pri vzgoji in razvoju talentov.

Izjemna Trboveljčanka, polna energije in navdiha, bo priznanje prejela na današnji virtualni prireditvi ob 18. uri, ki jo v sklopu projekta Inženirka leta organizirata družba Mediade in revija IRT.

Odgovornost, ponos in spodbuda

Alenka Knez je upokojena učiteljica z neusahljivo energijo, ki preko SOS šole pomaga šolarjem prve triade, ki imajo težave z razumevanjem matematike. Pomaga jim, da jo razumejo, vzljubijo in tako postavijo prave temelje za nadgradnjo naravoslovnega znanja v prihodnje. »Ko so me obvestili o priznanju, sem najprej čutila izjemno odgovornost, nato ponos in hkrati kot spodbudo vsem, ki gredo v pokoj, da se njihovo znanje s tem ne konča. Hkrati pa je priznanje priložnost, da za naše delo in naša prizadevanja v okviru SOS šole sliši širša množica. Naše ključno poslanstvo je pomagati otrokom prvih treh razredov pri razumevanju matematike in hkrati biti v oporo staršem, ki imajo sedaj z učenjem na daljavo tudi vlogo učitelja,« pravi Knezova.

Ob tem opozarja, da je za nadgradnjo matematičnega znanja in drugega znanja na področju naravoslovja 2. razred ključnega pomena in da manka, ki trenutno nastaja zaradi učenja na daljavo, enostavno ne bo mogoče nadomestiti, kot trdijo nekateri. Pri ustreznem prenosu znanja na šolarje so ključni zavzeti in strokovni učitelji ter prav tako ravnatelji, izpostavlja Knezova.

»Name sta med šolanjem najbolj vplivala prof. Mlinar na srednji šoli in dr. Kuhelj na strojni fakulteti, ki sta vedno znala pokazati pravo pot in sta hkrati moja pedagoška vzornika. Poučevanje dijakov, starih med 15 in 19 let, ni enostavno, saj imajo v tem času nebroj drugih interesov in dejavnosti, a to, da sem s kolegi delala dobro, potrjujejo generacije uspešnih mladih ljudi, ki jih srečujem sedaj,« je ponosna Alenka Knez, ki pravi, da je najraje slišala, če so jo dijaki klicali »tršica«.

Zgled in navdih

»Kaže, da smo učitelji, ki smo bili tudi zahtevni do dijakov, zagotavljali kakovostno znanje, predvsem pa je pomembno, da so nam starši zaupali.« Svoje izkušnje iz dela v šoli zadnja leta intenzivno preliva v delovne zvezke, program Tehniške gimnazije Trbovlje in S.O.S. šolo. Tudi v okolju je prepoznana in je bila večkrat nagrajena za izjemno delo.

»Kaže, da smo učitelji, ki smo bili tudi zahtevni do dijakov, zagotavljali kakovostno znanje, predvsem pa je pomembno, da so nam starši zaupali.«

Med drugim leta 2005, ko je prejela nagrado za življenjsko delo na področju srednjega šolstva, leta 1999 pa tudi 1.junijsko nagrado. Alenka Knez je navdih za vse zagnane učitelje, ki v šolah po državi spodbujajo učence, vedoč, da je v njih naš boljši jutri. In da njihovo delo ni spregledano. Je zgled za sodobne didaktične pristope in za prenos znanja na mlade generacije učiteljev, so med drugim organizatorji zapisali v utemeljitvi.

Pozornost na Alenko Knez sta usmerili tudi mladi inženirki in ravnateljica ter učiteljica trboveljske osnovne šole, ki so jo označile kot navdih in zgled. Navdih z energijo in iskro v očeh, z spodbudo za vse, s katerimi dela. Občudovana je zaradi njene človeške srčnosti. Njena najljubša nagrada je risbica učenke, ki jo je prejela kot zahvalo za v nekaj urah prehojeno pot od ‘grozno-tega-pa-nikoli-ne-bom-razumela’ do ‘saj-to-sploh-ni-težko’.

Izdelali pripomočke za učenje matematike

Nenazadnje, izjemna je tudi njena miselnost, ki jo v okolje utirja s stavkom – potencial za slogan in svetilnik širše družbe: »Znanje je edina naravna avtoriteta.« »Ja, to misel sem povzela po igralcu Ivanušiču. V njej je res velika modrost,« pravi Knezova, mama podjetnikov Saša Kneza, ki je dal pobudo za nastanek SOS šole, in dr. Jure Kneza, predsednika družbe Dewesoft, ki je zagotovil prostore za delovanje šole v podjetniškem pospeševalniku Katapult.

V teh dneh je Alenka Knez v pričakovanju začetka prodaje svojih učnih pripomočkov za učence prve triade, ki so v celoti plod slovenskega znanja in slovenskih materialov. V ponedeljek bo namreč stekla prodaja učnih pripomočkov, ki so v podporo pri spoznavanju števil do 20 (za 1. razred), leseno računalo (za 2. razred) in učilo za ulomke (za 3. razred).

Alenka Knez je bila edina študentka strojništva med 300 moškimi kolegi študenti. »Diplomirala sem v štirih letih in pol. Orala sem ledino na tem področju.”

In kako razmišlja o vse več ženskah inženirkah ter kako je spremljala tretji izbor Inženirka leta? »Brati zgodbe inženirk je prava poezija. To so samozavestne in vse stranske ženske z veliko znanja. Ko jih poslušaš, lahko v občudovanju stremiš široko odprtih ust,« je slikovita Alenka Knez. Sama je bila prva ženska v njihovi družini z diplomo in edina študentka strojništva med 300 moškimi kolegi študenti. »Diplomirala sem v štirih letih in pol. Orala sem ledino na tem področju in ni bilo lahko.«

Na podelitvi ste lahko tudi vi

Izbor Inženirka leta in podelitev nagrade za življenjsko delo, ki tokrat potekata v prostorih kranjskega Iskratela, lahko od 18. ure naprej spremljate tukaj.

Letošnje nominiranke izbora Inženirka leta 2020 lahko spoznate tukaj

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

So drugačni – pa kaj potem! Vsak je dragocen diamant …

Z naraščanjem življenjske dobe narašča tudi število obolelih ljudi za demenco. Alzheimerjeva bolezen je najpogostejši vzrok demence, ki se začne neopazno in postopoma napreduje. Včeraj...

Funk Fu z novim singlom Skica

Pokopališke poti do nove podobe

Obvestilo o POPOLNI zapori parkirišč