-- OGLAŠEVANJE --

Z novim Parlametrom lahko v Hrastniku najdete najbolj aktivnega svetnika, preverite, kako so glasovali, in izveste, kdaj bo končano krožišče pri Sparu …

-- OGLAŠEVANJE --

Na spletu je v začetku oktobra zaživel Parlameter Občine Hrastnik. Gre za orodje, ki ponuja vpogled v delo občinskega sveta in primerjavo različnih dejavnosti posameznih svetnic in svetnikov ter svetniških klubov.

Največ sprašuje in predlaga Vinko Žagar, štirje hrastniški svetniki niso dali niti ene pobude ali vprašanja v celem mandatu

S Parlametrom, ki je nastal na podlagi sodelovanja med hrastniško občino in inštitutom Danes je nov dan, lahko na primer preprosto ugotovimo, kako aktivni so bili naši izvoljeni predstavniki. Spletno mesto namreč prikazuje, kako pogosto so bili prisotni na sejah, grafi pa nam pokažejo tudi skupno prisotnost svetniških klubov v trenutnem mandatu. (Več TUKAJ —>)

Ker pa samo prisotnost še ne pomeni, da svetnice in svetniki tudi aktivno sodelujejo, Parlameter pokaže tudi število svetniških vprašanj, ki so jih zastavili, in pobud, ki so jih podali. Pri tem je rekorder svetnik z najdaljšim stažem v hrastniškem občinskem svetu Vinko Žagar, ki je na tem položaju že 24 let (Seznam svetnikov in njihovih pobud najdete tukaj —>). V trenutnem mandatu je podal kar 33 vprašanj in pobud, kar je 10 več od Igorja Pogačnika, ki se je znašel na drugem mestu.

S klikom na posameznega svetnika oziroma svetnico si lahko pobude tudi podrobneje ogledamo in tako spoznamo, na katera področja se nanašajo. Tako lahko ugotovimo, katerim tematikam v določenem obdobju posvečajo največ pozornosti oziroma so jim najpomembnejše.

Kakšna je bila aktivnost občinskih svetnic Vojke, Ksenije in Katjuše?

Desusova Vojka Povše Krasnik, ki letos kandidira za drugo stranko, je od 14 pobud v zadnjih 4 letih zadnjo podala maja letos, in sicer, da bi Komunala na dolskem pokopališču večkrat opravila odvoz smeti. Obiskovalec Parlametra lahko na primer vidi tudi, da je bila svetnica Ksenija Jakopič iz Liste za našo dolino na sejah prisotna v 83%, povprečje v Hrastniku je denimo 91 odstotna prisotnost. Izveste lahko tudi, da je svetnica v četrtem mandatu Katjuša Laznik v celotnem mandatu podala le 3 pobude oziroma vprašanja, od katerih se prvo glasi: “Vprašanje s strani Ribiške družine Hrastnik – obljubljeno jim je bilo, da naj bi dobili in nato upravljali z ribnikom na Ojstrem. Zanima jih, kakšna je situacija glede tega?” Pa se tam raziskovanje po Parlametru ne konča. Tam lahko namreč najdete odgovor oziroma celo iščete po ključnih besedah in tako sledite vsebini skozi celoten mandat.

O tem, kdaj bo krožišče pri Sparu prvič v 2019, nazadnje letos aprila, ko je župan povedal …

Še bolj vsebinski vpogled v delo občinskega sveta ter njegovih članic in članov torej dobimo z uporabo Parlametrovega iskalnika. Vanj lahko vpišemo ključne besede oziroma teme, ki nas najbolj zanimajo, orodje pa bo prikazalo vsa mesta v zapisnikih, glasovanjih in odlokih, kjer se iskani niz pojavi. Tako lahko spremljamo samo tista področja, ki se nas najbolj tičejo, ne da bi morali za to pregledovati ogromne količine podatkov. Zanima nas recimo, kaj se dogaja s krožiščem pri Sparu in to vtipkamo v iskalnik. Prvič so svetniki o tem razpravljali leta 2019 in iskali rešitve za prometno ureditev na tem območju. Pa se je tema spet odprla leto kasneje, ko je župan Marko Funkl poročal o dogovorih z direkcijo in še trikrat do letošnjega aprila, ko so se svetniki izvedeli za sestanek občinske uprave in predstavnikov trgovskega centra (več TUKAJ —>).

Vse te funkcije nam omogočijo, da preprosto nadzorujemo najrazličnejše vidike dela občinskega sveta. Ker lahko z orodjem najdemo podatke za celoten mandat, ki se bo kmalu iztekel, pa nam lahko morda prav pride tudi pri sprejemanju odločitve na hitro približujočih se lokalnih volitvah.

Katera stranka v občinskem svetu ni v štirih letih dala niti enega vprašanja ali pobude?

Prispevek je oglasno sporočilo – Parlameter.

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

-- OGLAŠEVANJE --