Vzpostavljeni bodo štirje novi vodovodni kraki

0
1588

Čista in neoporečna voda ni samoumevna povsod. To dobro vedo tudi nekateri prebivalci litijske občine, ki urejene vodooskrbe (še) nimajo. Občina Litija si aktivno prizadeva, deloma gradbeno, deloma pa še administrativno, da bo 250 gospodinjstev, ki se z vodo oskrbujejo preko kapnic, cistern in zajetij, vključeno v javno vodovodno omrežje.

Obetajo se gradbena dovoljena za štiri nove sisteme, enega (Leše) je Občina Litija že pridobila, preostala tri pa so v postopku, to so vodovod Mamol 2. faza, vodovod Dole in vodovod Gobnik.

Prvi del posega v vodovodno omrežje Mamol, ki zajema 14 kilometrov in je s tem kar zajeten sistem, “se je začel že v tem letu in gradnja na relaciji Sopota-Polšnik-Mamol bo potekala še kakšno leto in pol”, pravi litijski župan Franci Rokavec in poudarja, da gre za zelo razpršeno območje, ki še nima urejene vodooskrbe. Številni z omenjenega območja imajo tako lastna (vaška) zajetja, kar precej gospodinjstvom pa je bilo potrebno tudi v letošnjem letu dovažati pitno vodo.

Pridobitve, ki ni samoumevna, je pa dobrodošla in v sodobnem življenju kar nujno potrebna, se bo znotraj ureditve štirih vodovodnih krakov razveselilo 250 gospodinjstev. “To sorazmerno ni prav veliko, v finančnem smislu pa bodo vse štiri investicij skupno vredne okrog šest milijonov evrov,” še pove Rokavec, ki meni, da je prav aktualno urejanje vodovodnega omrežja izvrsten pokazatelj, kaj pomeni urejanje vodovodne infrastrukture v delu občine in kakšne stroške to potegne za seboj – ti so neprimerljivi z zagotavljanjem vodooskrbe ali posameznemu mestu ali pa večjemu naselju (ki je bolj strnjeno).

SORODNI ČLANKI:

Edini še brez pitne vode