16.6 C
Trbovlje
nedelja, 26. junija 2022
ZON.siAktualnoVsaka ima drugačno zgodbo, skupno točko pa najdejo v Lipkah

Vsaka ima drugačno zgodbo, skupno točko pa najdejo v Lipkah

Pred trinajstimi leti se je osem deklet priložnostno zbralo in nastopilo na božičnem koncertu ter se leto kasneje so se pridružile Pevskemu društvu Lipa Litija. Po več kot desetletju nastopov in rednih pevskih vaj so Lipke, kot so znane članice Ženske vokalne skupine Lipa, izdale svojo prvo zgoščenko, ki jo bodo predstavile na koncertu zadnjo marčevsko soboto.

V začetku so bile pevke iz litijske, šmarske in zagorske občine. K naboru občin so dodale še Mestno občino Ljubljana in Dol pri Ljubljani. Da so se po preboju ledu znova srečale in povezale, je zaslužno povabilo Helene Hauptman, nekdanje predsednice Pevskega društva Lipa Litija, ki jih je pozvala, naj se pridružijo Pevskemu društvu Lipa Litija. “Skupaj z Moško vokalno skupina Lipa delujemo v okviru PD Litija, ki velja za drugo najstarejše društvo v Sloveniji. Društvo deluje že od leta 1885. Vse od ustanovitve društva smo pevci zvesti ohranjanju slovenske narodne in umetne pesmi. Po priključitvi k društvu je bilo samoumevno, da bomo v svojem imenu imele tudi ime lipa – simbol slovenstva,” pripoveduje sogovornica Mateja Potrebuješ Simonič.

“Vse pevke smo v »svojih tridesetih«. Smo ena generacija, vendar z zelo različnimi življenjskimi zgodbami – nekatere mamice, druge študentke, vse pa se z največjim veseljem družimo in prepevamo. Prijateljstvo sega tudi preko pevskih vrst in vaj. Srečujemo in družimo se tudi v prostem času.” (M.Potrebuješ SIMONIČ)

Od samega začetka skupina deluje ljubiteljsko – povezuje jih želja po ustvarjanju glasbe. Dekleta so že prej delovala v različnih zborih in kulturnih društvih, kar jim je po njihovi oceni dalo tudi potrebno miselno širino, ki je potrebna pri glasbenem ustvarjanju.

Večina članic ima opravljeno nižjo glasbeno šolo iz solopetja ali pa iz inštrumenta (violina, klavir) – tako da “note hitro usvojimo, ponotranjimo, naš umetniški vodja pa vse skupaj »zapakira« v celoto in doda pentljico. Pesem dobi tisto bistvo, ki pritegne poslušalca in mu »nekaj« da,” ilustrativno opiše članica ŽVS Lipa Mateja.

Nabralo se je že kar nekaj tekmovanj in uspehov

Z nastopa v mestu Omišalj, Krk (foto: arhiv festivala)

Že v prvem letu delovanja je ŽVS Lipa nastopila na srečanju malih vokalnih skupin v Radovljici, leta 2011 na Sozvočenjih v Krškem. Novembra 2015 so na regijskem tekmovanju v Logatcu dosegle zlato priznanje in posebno priznanje za najboljšo izvedbo pesmi. Zlato priznanje so prejele tudi v Kočevju v novembru leta 2019. Preizkusile so se tudi v dalmatinskih napevih in se leta 2014 odpravile na Brač, na Festival debitantskih klap Omiš. Njihovo »umetniško ime« na klapskih tekmovanjih je Klapa Lipa. “V letu 2015 smo se odzvale povabilu prof. Bojana Pogrmilovića in se udeležile 1. festivala Omišljanska rozeta na otoku Krku, kjer smo dosegle 3. mesto strokovne žirije. Naslednji dan smo z Rozeto skočile v morje in nastala je fotografija, ki je dolga leta predstavljala omenjeni festival. Na festival smo se vrnile še leta 2017 in prejele nagrado občinstva,” opisuje Lipka Mateja, kako jim niti uspehov, priznanih s strani stroke, niti zanimivih doživetij ne manjka.

Na leto po 20-krat nastopile, tudi z zvenečimi imeni

Vsako leto, pred pojavom korona virusa, je beležila Ženska vokalna skupina Lipa tudi čez 20 nastopov – na občinskih prireditvah, tekmovanjih, porokah, okroglih jubilejih… V času korone so nastopi drastično upadli. “Prednost tako majhne zasedbe pa je bila v teh koronskih časih ta, da smo vseeno lahko kje nastopile,” opiše, kako se je v sicer nič kaj rožnati situaciji zadnjih dveh let, vendarle našlo nekaj spodbudnega zanje, “saj je bilo »število pevk in kvadratura prostora še po NIJZ-ju«.”

Srečujejo se enkrat tedensko, po potrebi oz. pred koncerti ali tekmovanji tudi večkrat na teden in vadijo v Lipini pevski sobi, v Kulturnem centru Litija.

V vseh letih prepevanja so nastopile s številnimi znanimi glasbeniki in štejejo si v čast deljenje odra z zvenečimi in prepoznavnimi imeni glasbe: Eldo Viler, Ano Dežman, Oliverjem Dragojevićem, Bohemi, Ansamblom Roka Žlindre, Eroiko, klapo Šufit, Drevoredom, klapo Barun … “Niz koncertov, na katere smo še posebej ponosne, pa je bil s Prifarci, ob njihovi 30–letnici delovanja in zaključni koncert v Cankarjevem domu,” pove Lipka Mateja, ki v imenu skupine pove tudi, da se veselijo avgustovskega festivala Slovo poletju v Litiji, ko bodo na odru skupaj z Rudijem Bučarjem in Moško vokalno skupino Lipa.

Zgoščenka velik finančni zalogaj, a obenem velik uspeh!

V letu 2018 so se Lipke odzvale povabilu Glasbene mladine ljubljanske – cikel 4 koncertov Jesenske serenade. Leto kasneje so jih povabili na Festival Suha na avstrijsko Koroško. “Tekom teh koncertov se je porodila in v nas zaživela želja po izdaji CD-ja.”

Zgoščenko, ki vsebuje 12 pesmi, izvabljenih iz grl Ženske vokalne skupine Lipa, bi lahko razmejili na dva dela – priredbe slovenski ljudskih in priredbe slovenskih umetnih pesmi. “Zelo smo vesele, da smo kot prve glasbenice lahko snemale na Gradu Bogenšperk. Snemale smo v različnih letnih časih in ugotovile, da so bila uspešnejša snemanja v hladnejših mesecih,” opisuje ena od šestih ljubiteljic prepevanja.

Povabilu ŽVS Lipa k sodelovanju in snemanju so se odzvali tudi Anja Bukovec z violino, Ana Dežman in naš sokrajan Darko Vidic. Tako bo moč slišati med drugim milo zvenečo violino, močan ženski vokal in ubran baritonski glas.

 

“Posneti CD – ja, je veliki finančni zalogaj. Za nas je bil to zelo velik projekt. Veliko časa smo namenile vajam, snemanju, pa tudi pripravi vse potrebne dokumentacije, dogovarjanju,” priznava Mateja Potrebuješ Simonič ob odločenosti, da bodo zagotovo še nekaj časa počakale, preden se odločijo za morebitni nov CD.

V soboto obljubljajo lahkoten koncert

Zadnji nastop ŽVS Lipa je bil v decembru 2021, in sicer v Rudniku Sitarjevec. “Bilo je nepozabno doživetje – smo bile prve pevke/skupina, ki je kadarkoli nastopala v tem rudniku.” Tokratni koncert bo, kot napovedujejo, lahkoten – bo skupek njihovih zimzelenih pesmi; pravzaprav predstavitev njihovega CD-ja.

Uradne fotografije ŽVS Lipa: Gregor Požuna, Blaža Bratkovič

SORODNI ČLANKI:

Pevsko društvo Lipa: Koncert ob izdaji prve zgoščenke ŽVS Lipa

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Ulična razstava, tokrat v čast Sagor-ju (poznate ime?)

Občina Zagorje ob Savi je v mestnem središču popestrila kulturno ponudbo, saj je ob glavni cesti med krožiščem in Sparom postavila panoje za ulično...
X