11.5 C
Trbovlje
sobota, 15. maja 2021
ZON.siAktualnoVsak peti Zasavec star več kot 65 let, bo kmalu vsak četrti?

Vsak peti Zasavec star več kot 65 let, bo kmalu vsak četrti?

Dobrih 9000 prebivalcev Zasavja, torej Hrastnika, Trbovelj in Zagorja, je starih več kot 65 let. Vseh skupaj v omenjenih občinah je bilo po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije v prvi polovici letošnjega leta 41.606.

Dobrih 20 odstotkov Zasavcev starih več kot 65 let

V naših treh občinah je torej 22 odstotkov prebivalstva v kategoriji 65+. Ta podatek primerjamo s podatki iz treh drugih naključnih občin, Bovec: 26%, Maribor: 23% in Škofja Loka: 19%. Število starostnikov v Zasavju je malce nad povprečjem, saj slovensko povprečje znaša 20 odstotkov.

V Zasavju ima največji delež starostnikov občina Trbovlje – v prvi polovici leta 2019 22,9% starostnikov. Sledi ji občina Hrastnik z 22,5 in na zadnjem mestu občina Zagorje ob Savi, kjer je 20 odstotni deležem tistih nad 65 let.

Štiri Zasavke stare nad 100 let

V Sloveniji živi 185 starostnikov nad 100 let, od tega 4 takšne dame živijo prav v Zasavju (podatki prvo polletje 2019).

Vir: SURS

Nič čudnega torej ni, da so vse večje potrebe po programih za starejše občane tudi na Zasavski ljudski univerzi. Direktorica Polona Trebušak je pojasnila, da se število aktivnih obiskovalcev njihovih programov veča. Žal pa je število programov še vedno premajhno, kljub temu, da ljudske univerze večkrat izpostavijo veliko število starostnikov, ki bi si želeli ostati aktivni in dejavni in se ob tem izobraževali, še doda Trebušakova.

Izobraževanja za starejše nudijo tudi v Večgeneracijskem centru Zasavje, kjer ponujajo programe za socialno ranljive, brezposelne, invalide in priseljence. Tudi tam je število starostnikov, ki so njihovi aktivni obiskovalci, iz leta v leto večje, izvemo od Trebušakove, saj se število starostnikov v Zasavju veča.

Danica Hren, direktorica Doma upokojencev v Trbovljah prav tako potrdi, da je starostnikov v Zasavju vse več in, da je starost, ki jo dosegajo njihovi stanovalci vse višja. Povprečna starost v njihovem domu je trenutno zavidljivih 90 let, njihov najstarejši stanovalec pa šteje že 98 let.

Je torej res, da se število starostnikov v Zasavju hitro povečuje?

Odgovor na to je DA. Vendar je potrebno upoštevati tudi dejstvo, da se število starostnikov veča prav tako v drugih občinah in krajih, zaradi izboljšanja življenjskih pogojev in podaljševanja starostne dobe.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Urška se je kljub zahrbtni bolezni znašla, zdaj pa ji je požar uničil dom

Strašna nedelja - 9. maj. Urška je že od marca opozarjala na težave z električno napeljavo, v zadnjem tednu celo večkrat, nazadnje v nedeljo...