-- OGLAŠEVANJE --

Vladni ukrep dobrodošel, a problemi ostajajo: Se bodo lokali zaprli, društva prekinila z delom, bazen prenehal z obratovanjem …

-- OGLAŠEVANJE --

V tem mesecu smo na temo podražitve ogrevanja poročali že večkrat, o abnormalnih podražitvah v Hrastniku vsaj dvakrat. Medtem je država uspela zajeziti cene za gospodinjstva in določiti najvišjo, s tem pa občanom Hrastnika dobršen kos kolača pustila na mizi. Se bodo lokali zapirali, društva zaključila kariero?

Še vedno bodo cene ogrevanja bistveno višje – cena za megavatno uro gre iz dosedanjih 65,47 evrov na 98,70. Če vlada ne bi ukrepala, bi Hrastničani plačali dobrih 160 evrov. Javni zavodi, društva in poslovni odjemalci pa bodo odšteli vrtoglavih 291 evrov.

Kaj bo z upokojencem, ki mu je v “dobrem” mesecu ostalo 150 evrov za hrano in potrebščine?

A podražitev bo vseeno boleča tudi za gospodinjstva. Kot je povedala Barbara Berglez iz CSD Hrastnik so že v lanskem letu izdali za dobrih 75 tisoč evrov izrednih finančnih pomoči, 75 odstotkov prav za namen ogrevanja. Kaj bo zdaj, si sploh ne predstavljajo. »Nimamo navodil za sistemske rešitve, smo pa prepričani, da bo to treba rešiti na nivoju države. Enkratne pomoči so le kratkoročna blažitev stiske.« Ob tem je nanizala le enega izmed primerov. Samska oseba, stara nad 65 let živi v enosobnem najemniškem stanovanju in s subvencijo občine plačuje za najemnino 30 evrov. Pokojnine prejme 620 evrov – ko zdaj plača elektriko, ogrevanje, komunalo, telefon, zavarovanje …mu za hrano in vse ostale potrebščine ostane okoli 150 evrov. »Kaj šele, če potrebuje kakšno posebno prehrano ali samoplačniška zdravila,« opozori Berglezova. Če bo ogrevanje toliko dražje, potem …
Župan Marko Funkl pozdravlja ukrep vlade, ki gre naproti hrastniškim gospodinjstvom, je pa opozoril na pozabljene – na javne zavode, društva in gospodarstvo. Cena 291 evrov brez davka za le eno megavatno uro toplote bo za društva in morda celo za občinske javne zavode usodna. V brezizhodni situaciji so se znašli hrastniški gasilci, Rdeči križ Hrastnik, Kegljaški klub in Rudarska godba Hrastnik. »Naša usoda je negotova. Letos naj bi praznovali 170 let delovanja, pa nas v resnici najbolj skrbi za obstoj,« pove v imenu godbe Božo Majcen.

Funkl: Višja povprečnina niti blizu povečanju stroškov, ki nastajajo zaradi trenutnih razmer

Zneski za ogrevanje denimo doma starejših bodo na letni ravni skočili iz 39.000 na 162.000 evrov letno. Šola bo namesto 32.000 odštela 133.000 evrov, vrtec prej 12.000, zdaj 49.000 evrov letno. Predstavniki zavodov v Hrastniku so naredili simulacije s podatki iz ogrevalne sezone prejšnjega leta (ko je bila precej mila zima) in jih preračunali na nove cene. Občinski proračun bo posegel v investicije, ki jih ob takšnih stroških enostavno ne bo mogoče izvesti, opozarja Funkl.

Sestanek vodstva hrastniške občine s Petrolom ni obrodil nič drugega, kot da bodo vsem hrastniškim odjemalcem poslali razlago, zakaj takšna cena. Znesek za megavatno uro je namreč bistveno višja od trenutne cene plina na trgu, kot doda župan, na Petrolu ceno opravičujejo z dejstvom, da so plin zakupili, ko je bil bistveno dražji. In, če pogledamo čez hrib – za isto dejanje bi Trboveljčani bivšega direktorja skoraj linčali.

V Hrastniku je možnost izbire “splavala” po vodi, s sklenjeno pogodbo o javno zasebnem partnerstvu

Del javnih stavb v Hrastniku je bilo v zadnjih letih energetsko saniranih, pod taktirko prejšnjega župana Mirana Jeriča, ki je sklenil javno zasebno partnerstvo s Petrolom, kar danes objektom onemogoča, da bi se odločili za drugega ponudnika ogrevanja. “Ker je bazen energetsko saniran v partnerstvu s Petrolom, z njihove strani pričakujemo aktivno pomoč pri iskanju rešitev,” so navedli na občini, kjer že razmišljajo o zaprtju edinega pokritega bazena v celotnem Zasavju, kjer je v lanskem letu bilo izdanih preko 7300 dnevnih kart in, kjer vsak teden plava več 10 predšoslskih in šolskih otrok iz občine in regije.

Vlada omejila cene za daljinsko ogrevanje – tudi v Hrastniku – a ne za vse!

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Zapora ceste zaradi sečnje dreves

Od 22.4.2024 do 26.4.2024, med 8.00 in 13.00 uro ter med 14.30 in 17.00 uro bo na lokalni cesti Slap-Jevnica-Kresnice-Litija, na odseku med Litijo...
-- OGLAŠEVANJE --