23.8 C
Trbovlje
sreda, 28. julija 2021
ZON.siAktualnoVIDEOreportaža: Kako je Maja spoznala Trbovlje

VIDEOreportaža: Kako je Maja spoznala Trbovlje

Ste se kdaj vprašali, kaj je turistom pri nas všeč? Ali domačini poznate vse lepote svojih krajev? V Trbovlje smo povabili Majo, Celjanko, ki danes živi v Radečah in jo v organizaciji turističnega programa Delavskega doma Trbovlje peljali na ogled Trbovelj.

“Trbovlje sem poznala, kot nekdaj uspešno in živahno mesto, kjer se je dinamika življenja, kulturnega in gospodarskega dogajanja precej umirila potem, ko je zamrla rudarska dejavnost” začne pogovor Maja, ko jo poberemo na železniški postaji. Prvo presenečenje sta bila dva turistična plakata na postaji, ki vabita na Kum in v Trbovlje novomedijsko mesto. Prizna, da tega pojma niti ne pozna. “Obiskovalcu pa postane stvar bolj jasna, če preživi en dan v Trbovljah in ga dobijo v roke idej polni ustvarjalci programa, ki ga vodi Zavod Delavski dom” navrže ob koncu dneva.

Obisk muzeja 4. dritl, obvoz mesta, ogled degradiranih rudarskih območij, spoznavanje življenja rudarjev skozi stanovanja rudarskih kolonij, občudovanje najvišjega dimnika v Sloveniji in na koncu še vzpon na Kum s kulinaričnim zaključkom zaokroži popoln turistični obisk Trbovelj.

NORO: Kako vizualni efekti pretentajo vaše možgane

Najbolj navdušena, pravzaprav presenečena je bila Maja nad poustvarjenimi rudniškimi rovi in virtualnim popotovanje, “to je edinstvena izkušnja, vsaj zame je bila, saj se se prvič virtualno potikala po prostorih, ki jih nikoli zares nisem obiskala. Za zaključek izkušnje se popelješ še s posebnim vlakcem, kot v večjem zabaviščnem parku. Tam za trenutek zgubiš stik z realnostjo” vzhičeno opisuje mlada Celjanka, ki še danes občuduje dejstvo, kako lahko vizualni efekti pretentajo možgane. In tukaj se z zgodovino v novo dobo navežejo novi mediji.

ZANIMIVO

V virtualnem rudniku pokažejo, kdaj so se začeli prvi protesti za delavske pravice in pojasnijo, da ti potekajo še danes. Zanimivo, prve upore in vstaje so začele ženske. Ironično, saj je rudarjenje oziroma delo v jami edini poklic v Sloveniji, ki ga ženske ne smejo opravljati.

Majhna stanovanja, v njih pa tudi po 10 ljudi

Mož je služil kruh v rudniku in dobil stanovanje v rudarski koloniji, ki so bile v neposredni bližini vhoda v rov. Stanovanja so bila majhna, čeprav so bile družine bistveno večje kot večino današnjih, pogosto so zraven bivale še kakšne tete, strici. Pristna izkušnja, doda po obisku stanovanj Maja, saj lahko začutiš vsakdanjik rudarskih družin.

“Žena rudarja je šla na plačilni dan čakat rudarja pred rov in mu pobrala plačo, saj bi sicer ta ostala v kakšni bližnji gostilni” nas z rudarskimi zgodbami iz srca nasmeji Gregorja iz Zasavskega muzeja.

ZANIMIVO

Otrok rudarjev je najprej spal v zibelki, ko je to prerastel so ga uspavali kar v predalu, občasno se je lahko stisnil v posteljo k staršem, nato pa je spal kar na tleh. Zato so v rudarskih stanovanjih spalnice imele lesena tla.

Zanimivo, koliko zelenega imate”

Našo obiskovalko zapeljemo še krog po mestu – pokažemo ji rudarske kolonije, nekdanje vhode v jame, stadion, bolnišnico ter domove kulturnih in športnih prireditev.

Zanimivo, koliko zelenega imate” je Maja navdušena že, ko jo zapeljemo na Ojstro k bajerjem, nato pa pot nadaljujemo še proti Kumu, si ogledamo cerkev Sv. Neže in pozvonimo v zvoniku. Za zaključek pa odličen Funšterc in obvezno fotografiranje pred slavnim “raufnkom”.

VIDEO:

 

 

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Priložnost za delo v Dewesoftu. Te zanima?

Trboveljsko podjetje Dewesoft ves čas išče nove sodelavce. V 20 letih kar so na trgu večajo svoje prostore, število zaposlenih in seveda tudi dobiček. Poleg...