32.2 C
Trbovlje
sobota, 19. junija 2021
ZON.si1+1=2“Veseli smo, da smo spet v šoli, čeprav marsikomu ustreza tudi delo...

“Veseli smo, da smo spet v šoli, čeprav marsikomu ustreza tudi delo na daljavo.”

Srednje šole so spet polno zaživele. V šolske klopi so se vrnili vsi srednješolci. Na dveh zasavskih srednjih šolah smo se preverili, kako je zdaj, ko so vsi dijaki spet pod isto streho.

Glede na to, da se bliža konec šolskega leta smo veseli, da bodo naši dijaki le lahko opravili tudi praktični del pouka.

Marjetka Bizjak, ravnateljica STPŠ Trbovlje je zadovoljna. “ Naša šola je specifična že zaradi PUD (Praktično usposabljanje z delom). Nekaj dobrih izkušenj dela na daljavo pa nam bo prišlo prav tudi kasneje. Težko pa je opravljati prakso na daljavo. Glede na to, da se bliža konec šolskega leta smo veseli, da bodo naši dijaki le lahko opravili tudi praktični del pouka. Bomo pa v prihodnje namenili še več pozornosti praksi in kaj tudi po potrebi nadoknadili, kajti tudi praktične veščine je potrebno poglabljati. Trenutno dijakom nudimo, kjer je potrebno,  več individualne pomoči.  Z dijaki smo se pogovarjali tudi o samotestiranju.  Odziv dijakov je različen, vendar mislim, da bo večji, ko se bo dokončno vedelo kako in kaj. Seveda se, ko so na praksi, na zahtevo delodajalca testirajo.”

Posebnih priprav na model B nismo potrebovali. Se pa strogo držimo predpisov NIJZ. Dijaki so v mehurčkih, torej ves čas v svoji matični učilnici, tudi malico prinese dežurni v razred. Sanitarije uporabljajo samo na istem nadstropju kjer je učilnica, ni običajne živahnosti na hodnikih. Na srečo so se različne dejavnosti odprle, tako da imajo naši dijaki lahko spet obvezno prakso,” izvemo od ravnateljice Aljaše Urbanija.

Ministrstvo za izobraževanje je sredi prejšnjega tedna srednjim šolam poslalo okrožnico, iz katere izhaja, da so z izobraževanja po modelu C, ko so se tedensko izmenjevali doma, in v šoli, prešle na model B. To pomeni, da se vsi dijaki izobražujejo v šoli oziroma v vzgojno-izobraževalnem zavodu, prav tako lahko dijaki ves čas bivajo v dijaških domovih.

Treba pa je upoštevati omejitve, ki so določene s priporočili oziroma se nanašajo na vzdrževanje higienskega režima ter izvajanje preventivnih ukrepov, so opozorili na ministrstvu. Zaščitne maske ostajajo obvezne, razen za dijake pri pouku športne vzgoje. Pri testiranju zaposlenih v vzgojno-izobraževalnih zavodih ni sprememb.

Kaj pa menijo dijaki? Tole so nam povedali (z leve proti desni na naslovni fotografiji) Anteja Bokal, Anita Agović, Maruša Klančišar, Klara Lamovšek, Jana Gorišek in Sinan Čajić, dijaki SŠ Zagorje.

Veseli smo, da smo spet v šoli, čeprav marsikomu ustreza tudi delo na daljavo. Lepo je biti spet s svojimi sošolci in učitelji.”

Razmišljajo tudi o samotestiranju in mnenja so različna. Poudarjajo pa, da v primeru, da bo testiranje ali samotestiranje nujno recimo zaradi prakse ipd,  ne bodo nasprotovali. Bliža se konec leta, ko je ocenjevanje v zagonu. Zelo so pohvalili razumevanje učiteljev in njihovo pomoč k boljšemu uspehu dijakov.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Pa poglejte zdaj te podatke…

Od štetja po več deset, sto aktivnih okužb, smo prišli v obdobje, ko je teh le za vzorec. Celotno Zasavje skupaj šteje 47 aktivnih...