31.6 C
Trbovlje
sreda, 28. julija 2021
ZON.siAktualnoVelikanskega Prometeja spremlja tudi »Rudarjeva hči«

Velikanskega Prometeja spremlja tudi »Rudarjeva hči«

“Z vseh strani Slovenije smo naleteli na krasen odziv, tudi s strani Trboveljčanov, Trboveljčank, ki ne živijo več tukaj, njihovo srce pa ostaja zapisano kraju, v katerem so se rodili, odraščali, se šolali in živeli…” pravijo v Društvu TNM, ki letos pripravljajo največji in najbolj zahteven projekt – postavitev 8-metrskega kipa Rudarja-Prometeja na Ostrem vrhu nad Trbovljami.

Milena Andelič Đukić

Ena izmed Trboveljčank, ki se je odzvala ob poklonu rudarski dediščini je Milena Andelič Đukić, ki je zadnje mesece posvetila svojo energijo, čas in vso ustvarjalnost, ki jo premore, svojim trboveljskim koreninam in po navdihu Prometeja napisala knjigo »Rudarjeva hči«.

Knjiga govori o neizmerni moči tako ženske kot rudarskega življa in ta moč ženske, ki je upodobljena skozi svetilko v zgodbi, je bila opora rudarjem, gladiatorjem v areni teme in preživetja, katera je opisana skozi malo drugačno prizmo, kot bi jo pričakovali. Na prvo branje bi rekli, da je brutalno močen ženski roman, ki prikazuje moč ženske v težkih okoliščinah in njeno zmago, a je veliko več. Prikazuje moč svetlobe in ljubezni ter prijateljstva skozi nežen opis, ki je večen skozi stoletja. Knjige pa ne bi bilo, pove avtorica, brez pobudnice in kreatorke Vesne Jesih, ki ji je ob bok stopil še Andrej Uduč z urejanjem in obdelovanjem grafične podobe knjige.

Avtorica, pisateljica in predavateljica Milena Andelič Đukić rojena leta 1978, v Somborju je ponosna na vse svoje korenine in je tako ponosna Trboveljčanka, uvožena Primorka in rudarjeva hči. V Zasavju v rudarski družini je končala osnovno in srednjo šolo. Pot šolanja jo je vodila vse do Obale, kjer je končala tako dodiplomski kot podiplomski študij, specializacijo in magisterij iz menedžmenta. Ob dolgoletnih izkušnjah v podjetništvu, nabavnem menedžmentu in procesih poslovne odličnosti je postala tudi predavateljica na višjih in visokih šolah.

Obenem pa so stopile skupaj v knjižnem projektu prave »rudarke«, ki so s skupnimi močmi obogatile to knjigo. Knjigo bo poleg bogate vsebine krasilo izjemno srce, ki ga je dizajnirala in umetniško ustvarila prav za ta namen znana umetnica Marjeta Hribar. Znotraj knjige bomo lahko spremljali zgodbo tudi skozi umetniške slike, ki so nastale po romanu slikarke Irene Krošel in Nastje Abdič. Knjigo pa spremlja še pesniška zbirka Rudarjeva hči, v katerih bo zaslediti moč nepremagljive ljubezni do domovine, doma in ženske ljubezni, ki je temelj vsakega Prometeja.

Ves izkupiček od prodane knjige bo namenjen izgradnji Prometeja, izdelavi spominkov in nadgradnji projekta v prihodnosti.

Knjiga »Svetilka Rudarjeva hči« bo izšla v mesecu decembru in jo lahko že zdaj naročite v Društvu TNM.

NORO: 8 metrov visok “sodobni rudar” iz jamskega železa visoko nad Zasavjem

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Priložnost za delo v Dewesoftu. Te zanima?

Trboveljsko podjetje Dewesoft ves čas išče nove sodelavce. V 20 letih kar so na trgu večajo svoje prostore, število zaposlenih in seveda tudi dobiček. Poleg...