-- OGLAŠEVANJE --

Več kot polovica vseh turistov prenočilo v Zagorju

Zasavske občine so v lanskem letu skupaj zabeležile skoraj 23.000 nočitev turistov. Pri tem precej izstopa občina Zagorje, ki je sprejela več kot polovico vseh turistov, ki so obiskali Zasavje.

-- OGLAŠEVANJE --

Medtem ko občine Litija, Trbovlje in Hrastnik beležijo večje število nočitev tujih gostov kot domačih, v Zagorju gostijo enkrat več domačih kot tujih.

Hrastnik Litija Trbovlje Zagorje
Domači gostje 737 453 778 8.346
Tuji gostje 1.117 2.806 3.780 4.973
Skupaj 1.854 3.259 4.558 13.319

Število nočitev domačih in tujih gostov v letu 2023, vir: Statistični urad Republike Slovenije

Občino Zagorje je v lanskem letu obiskalo dobrih 13.000 turistov, ki so tam prenočili. Trbovlje so po številu turističnih nočitev takoj za Zagorjem, sledi Litija, v Hrastniku zabeležijo najmanj turistov, ki ostanejo čez noč.

“Zagorje je že zmagalo na tekmovanju, ki ga organizira Turistična zveza Slovenije in menim, da je to pripomoglo k prepoznavnosti mesta. Lahko tudi povem, da število obiskovalcev Rudarskega muzeja Zagorje raste. Veliko tudi sami delamo na prepoznavnosti in promociji, v Zasavju imamo namreč bogato rudarsko dediščino,” je pojasnil Vlado Poredoš iz Turistično informativnega centra Zagorje.

K številu nočitev v Zagorju pa vsekakor pripomore tudi Center za šolske in obšolske dejavnosti na Čemšeniku. “Že letos smo imeli veliko nočitev, za naslednje šolsko leto imamo še več rezervacij. Med tednom gostujemo vrtce, osnovne šole in šole s prilagojenim programom, med vikendi pa konference, izobraževanja in druga srečanja,” nam je zaupala Lucija Gorišek iz CŠOD Prvine, ki gostom rada predstavi turistične znamenitosti in jih povabi, da se vrnejo še s starši. Letos bodo organizirali tudi aktivne počitnice za otroke, ki jih bodo popestrili s temo gledališča.

Optimistični podatki prvega dela letošnjega leta

Če primerjamo število večdnevnih turistov, ki so Zasavje obiskali lansko leto s številom tistih iz leta 2022, je opaziti manjši upad v Zagorju in Hrastniku.

Hrastnik Litija Trbovlje Zagorje
leto 2022 2.365 3.105 4.067 13.598
leto 2023 1.854 3.259 4.558 13.319

Število nočitev v zasavskih občinah v letih 2022 in 2023, vir: SURS

Medtem, ko so imeli v Zagorju in Hrastniku lansko leto manj nočitev kot leto prej, se je število turistov, ki so prenočili v Litiji in Trbovljah, povišalo.

Do konca marca v Zasavju prenočilo 4.865 turistov

S podatki za letošnje leto nam je za Zasavje skupaj postregla Gospodarska zbornica Slovenije. Razpolagali so s podatkom, da se je število prenočitev turistov v prvi četrtini letošnjega leta povečalo v primerjavi z enakim obdobjem lani, in sicer za 10 odstotkov. Za lažjo predstavo naj povemo, da je je sicer povečalo tudi na ravni celotne Slovenije, a le za dobrih 5 odstotkov. Do konca marca je v Zasavju prenočilo 4.865 turistov. Še bolj je optimističen podatek prihoda turistov. Število prihodov se je v Zasavju povišalo za 20 odstotkov, na ravni Slovenije pa za slabih 9 odstotkov. Zasavje je do konca marca skupaj obiskalo 1.958 turistov.

Lani junija dobrih 3000 domačih turistov, letos še 1000 ne

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Prostori so nabito polni – ukrepanje je nujno!

Takojšnje ukrepanje od pristojnih zato pričakujejo zasavske odrasle osebe z intelektualno oviro in vsi, ki jih v življenju podpirajo. Sestavili so skupino za vizijo...
-- OGLAŠEVANJE --