25 C
Trbovlje
sobota, 19. junija 2021
ZON.siAktualnoVas zanima zakaj toliko helikopterjev in letal nad Zasavjem?

Vas zanima zakaj toliko helikopterjev in letal nad Zasavjem?

Slovenska vojska ime že deveto leto zapored mednarodno vojaško vajo Jadranski udar in ena izmed točk je tokrat v Radečah.

Vaja, v kateri slovenski vojaki sodelujejo z zavezniškimi ter partnerskimi državami je namenjena usposabljanju kontrolorjev združenega ognja.

Okoli 650 udeležencev bo sodelovali z helikopterji, letali in brezpilotnimi letali. Urjenje postopkov usmerjevalcev zračne podpore bodo podpirali helikopterji, letala in brezpilotna letala:

Bell 206, Slovenija,
Bell 412, Slovenija in Črna Gora,
Bell OH-58 Kiowa, Avstrija,
Cougar AS AL 532, Slovenija,
Eurocopter Tiger, Španija,
IAR 330 Puma, Romunija,
Black Hawk UH-60B, Slovaška,
Black Hawk HH-60, Združene države Amerike,
AMX, Italija,
Albatros L 39, Nizozemska,
BN 2, Danska,
Pilatus PC-9, Hrvaška in Slovenija,
Pilatus PC-7, Avstrija,
F-16, Združene države Amerike,
Puma, Češka,
Fly Eye, Poljska.

Zaradi zagotavljanja varne izvedbe vaje ter varnega in neprekinjenega zračnega prometa bodo med vajo začasne dnevne zapore zračnega prostora nad območji delovanja, in sicer med 9. in 12., 14. in 18. ter 21. in 23. uro.

Na območjih usposabljanja se pričakuje povečan hrup zaradi preletov letalnikov.
Aktivnosti na terenu bodo potekale po vnaprej določenem scenariju in bodo za okolico kolikor bo mogoče nemoteče, saj bo na terenu le manjše število vojakov in vojaških vozil, uporaba manevrskega streliva bo minimalna, udeleženci pa se bodo z vozili premikali po javnih cestah in utrjenih gozdnih poteh. Na posamezni delovni točki bo dnevno prisotnih do 60 vojakov.

Kontrolor združenega ognja svetuje poveljniku na terenu o uporabi zračne in drugih vrst ognjene podpore (ladijske, minometne ali artilerijske) in njeni pravilni uporabi ter ob delovanju nadzoruje izvedbo. Zagotavlja tudi podporo z izvidovanjem poti, spremstvom konvojev in nadzorom okolice, s čimer je vzpostavljena celovita zaščita lastnih sil.

FOTOGALERIJA: Jadranski udar v Trbovljah

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Pa poglejte zdaj te podatke…

Od štetja po več deset, sto aktivnih okužb, smo prišli v obdobje, ko je teh le za vzorec. Celotno Zasavje skupaj šteje 47 aktivnih...