9.8 C
Trbovlje
nedelja, 19. septembra 2021
ZON.siAktualnoV ŽIVO: Zaprtje vrtcev, trgovskih centrov, hotelov ...

V ŽIVO: Zaprtje vrtcev, trgovskih centrov, hotelov …

Sproti objavljamo kaj se dogaja na novinarski konferenci, na kateri je začel vladni govorec Jelko Kacin, nadaljeval pa premier Janez Janša.

Nekaj sprememb dosedanjih odlokov bo objavljenih danes v uradnem listu in v veljavi jutri.

Najnovejši podatki kažejo, da nobena regija ni več oranžna. 454 oseb je okuženih v slovenskih domovih upokojencev in zaposlenih.

Besedo je prevzel Janez Janša, ki se je udeležil tiskovne konference, da bi odgovarjal novinarjem.

Številke rastejo in bodo še nekaj časa rasle. Zaradi tega je prezgodnja ocena ali splošni ukrepi kot je omejitev gibanja ponoči in maske povsod so uspešni. Janša je napovedal še nove ostrejše ukrepe.

Kaj vse se bo zaprlo?

Zaprtje gostinskih obratov, dovoljene dostave (tudi v času omejenega gibanja) in osebni prevzem. Zaprtje hotelov, izjeme glede poslovnih potreb. Zaprtje trgovskih centrov z izjemo živilskih trgovin. Prav tako se bodo prihodnji teden zaprli vrtci. Prošnja županom, da organizirajo varstvo v vrtcih, tam kjer starši varstvo nujno potrebujejo. Torej naj bi določeni vrtci ostali odprti vsaj za tiste, ki drugega varstva nimajo in bodo prihodnji teden morali v službo.

Zaprli se bodo dijaški in študentski domovi – razen izjem. Javni potniški promet bo prešel na “poletni” čas. Približno na tretjino kapacitet.

Premier je tudi zaprosil gospodarstvo, da tam kjer bo proizvodnja tekla naprej, se organizirajo čim več z delom od doma. Tam, kjer to ni mogoče, pa da se striktno upoštevajo vsi preventivni ukrepi za preprečevanje širjenja virusa.

Vsi novi ukrepi veljajo en teden, potem bodo ponovno odločili, ali je potrebno ukrepe še nadaljevat, jih je mogoče omilit ali celo zaostriti.

Naslednji teden ne bodo delovali ne frizerski, ne kozmetični saloni, je še napovedal premier.

Kako bo na mejnih prehodih?

Glede meje se režim ne spreminja. Ostajajo omejitve, ki veljajo doslej. Vlada ravna tukaj pragmatično, je rekel Janša in prenos virusa od drugje ni problem, težava je širjenje virusa znotraj. Ukrep prehajanja regij pa omejuje tudi prehajanje meje.

Veliko prometa razen logistike in dostave se ne pričakuje, ker se bo življenje ustavilo.

Odgovori na vprašanja novinarjev (odgovarja predsednik vlade)

Pri športu ostajajo enake omejitve, kot je to veljalo včeraj.

Kdaj bi prišli do krizne situacije, ko bi lahko izkoristili ponujeno pomoč Nemčije?

Težava je v kadrih in ne v medicinski pomoči. Če pa bi nam zmanjkalo ventilatorjev, potem lahko računamo na pomoč Nemčije.

Tujci lahko potujejo po Sloveniji?

Tranzit je dovoljen. Zapora na regije za tujce ničesar ne spremeni. Tranzit niti ni grožnja za širitev virusa.

Peti paket protikoronskih ukrepov – zajema le gospodarstvo ali tudi ljudi?

Ukrepi so usmerjeni v ohranjanje delovnih mest, v ohranjanje proizvodnje in ljudi, ki delajo. To je tudi finančno najtežje. Solidarnostni dodatek je še pod vprašanjem, predvsem od pomoči iz strani Evropske unije.

Slovenec, ki dela v Trstu ali obratno, lahko gre čez mejo?

Če gre za delo ja, omejitve ne bodo strožje za tujce kot za državljane. Glede prehajanja meje zaradi preskrbe pa bo odločene v novih odlokih.

Kako je s karantenskimi odločbami, za tiste, ki tega nimajo, so pa bili v tesnem stiku?

Zakon bo jutri poslan s strani predsednika DZ v uradni list in v zakonskem roku stopil v veljavo. S tem bo odpravljen formalni problem glede neizdajanja karantenskih odločb. In to bo veljajo za nazaj, tudi če je bilo to po telefonu. Enako velja za nadomestila in pravice zaposlenih.

Zaradi velikega števila karanten bo poenostavljen postopek.

Kaj pa s cvetličarnami?

Tudi v tej dejavnosti se je mogoče organizirati, da so stiki omejeni. Cvetličarsko dejavnost v nekem omejenem načinu je mogoče izvajati. V odloku bomo poskusili to urediti. Treba bo razmisliti o načinu dostave in prevzema.

Šolanje na daljavo?

Kaj bo v tednu po počitnicah, v tem trenutku ni možno odgovarjat. Oceno bodo delali prihodnji četrtek. Zagotovo nekateri ukrepi bodo podaljšani, upamo pa da ne vsi.

V Zasavju včeraj 26 novih

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Toliko povpraševanja, da bodo v Zasavju cepili še v soboto in nedeljo

Iz zasavskih cepilnih centrov na pragu tega konca tedna sporočajo, da odpirajo tudi sobotne termine za namen cepljenja, v Zagorju pa bodo cepili celo...