21.2 C
Trbovlje
ponedeljek, 29. maja 2023
ZON.siAktualnoV Zasavju že razsajajo uši

V Zasavju že razsajajo uši

Znova so začele razsajati uši in v nekaterih zasavskih vrtcih in šolah so že izdali obvestila staršem naj ukrepajo.

Do ušivosti ne pride zaradi slabe higiene, poudarjajo, so pa starši tisti, ki se morajo spopasti s problemom in so v primeru, da ima njihov otrok uši, o tem dolžni obvestiti šolo ali vrtec. Odkritje uši ali gnid pa ne sme biti razlog, da bi otrok izostal od pouka.

Bolje preprečiti, kot …

“Preventiva je zelo pomembna,” razlaga Vesna Dervišević, višja medicinska sestra v Zdravstvenem domu Trbovlje: “Dolgi lasje naj bodo speti v čop ali kito; lase popršimo s preventivnimi spreji proti ušem, ki naj bi preprečili, da bi uš prišla na lase. Podoben učinek naj bi imel tudi lak za lase. Nekateri pršilo zelo pohvalijo, a 100 odstotnega zagotovila vendarle ni. V preventivo pa spada tudi redno, tedensko pregledovanje lasišča,” pravi Derviševićeva in dodaja, da otroci ne smejo deliti glavnikov, kap, čelad, …

In če vaš otrok kljub vsem tem ukrepom ‘stakne’ uši?

Kako se znebiti nadloge?

Naglavne uši ne letajo in ne skačejo, prenašajo se s stikom glave z glavo, zato so uši bolj razširjene predvsem med mlajšimi otroci. “Če opazite, da ima vaš otrok gnide ali uši, mu spnite lase in jih po pramenih temeljito razčešite z gostim glavnikom za uši, ki je priložen šamponu proti ušem, nato lase operite s preparatom proti ušem,” svetuje Derviševićeva.

Na voljo so tudi električni glavniki za odstranjevanje uši, ki pa niso ravno poceni. “Klasični glavniki proti ušem so dovolj učinkoviti,” meni Derviševićeva in dodaja, da je “zelo pomembno, da postopek po 7 do 10 dneh ponovimo, saj se v tem času gnida, ki je morda ostala na lasišču, razvije v uš.”

V vroči vodi operemo glavnike in krtače, na 60 stopinjah Celzija pa tudi oblačila, brisače in posteljnino, posesamo blazine in oblazinjeno pohištvo ter v plastičnih vrečkah za 24 ur zamrznemo plišaste igrače, ki jih ni mogoče oprati.

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Zaprtje hrastniškega bazena letos 3 tedne prej kot ponavadi

Bazen Hrastnik, ki deluje pod okriljem javnega zavoda KRC Hrastnik, bo letos - iz več razlogov - svoja vrata zaprl predčasno.  Tokrat bo bazen zaprt...
X