-- OGLAŠEVANJE --

V Zasavju za Svobodo, izstopajo “rumeni” Litijani

Največ poslancev bo v parlament Evropske unije odpotovalo iz štaba Slovenske demokratske stranke, katero so v večini podprli tudi Litijani. Medtem so ostali Zasavčani svoje glasove v večji meri podelili Gibanju Svoboda.

-- OGLAŠEVANJE --

Udeležba je bila na letošnjih volitvah poslancev v Evropski parlament 41,3 odstotna. Volivci so v Zagorju in Litiji ta odstotek še presegli. Za malenkost manj kot 42 odstotna je bila udeležba v Zagorju in kar 44 odstotna v Litiji. V skupnem volilnem okraju Hrastnik-Trbovlje je bila udeležba 38,5 odstotna.

Hrastnik-Trbovlje Zagorje Litija
SDS 20,9 % 23,6 % 31,7 %
SVOBODA 32,2 % 26,8 % 21,7 %
SD 13,1 % 8,8 % 4,7 %
VESNA 10,9 % 14 % 8,8 %
NSi 4 % 6,3 % 5,7 %

Izidi glasovanja v Evropski parlament, vir: Državna volilna komisija

Litijani za SDS, ostalo Zasavje za Svobodo

V Evropski parlament bo štiri svoje kandidate poslala stranka SDS, dva kandidata Gibanje Svoboda in po enega iz strank Vesna, SD in NSi. V zgornji tabeli je razvidno v kolikšni meri so za omenjene stranke glasovali Zasavčani. Litijani so največjo podporo izkazali SDS, medtem ko so v volilnem okraju Hrastnik-Trbovlje največ glasov podelili Svobodi. Tudi Zagorjani so v večini glasovali za Svobodo, na drugem mestu je bila stranka SDS. V Zasavju kot regiji je stranka Gibanje Svoboda dobila večjo podporo kot slovenska zmagovalka SDS.

Na voliščih v Litiji in Zagorju so večjo podporo kot NSi sicer izrazili stranki SLS, ki pa v Sloveniji ni dobila dovolj podpore, da bi svoje kandidate poslala v Evropski parlament. Medtem sta v Hrastniku in Trbovljah stranko NSi prehiteli Levica in Resni.Ca.

V Evropskem parlamentu bodo zasedali …

Romana Tomc, Milan Zver, Branko Grims in Zala Tomašič so poslanci iz stranke SDS, ki bodo Slovenijo zastopali v Evropskem parlamentu. Iz Gibanja Svoboda bosta v Bruselj odpotovala Irena Joveva in Marjan Šarec, iz Vesne Vladimir Prebilič, iz SD Matjaž Nemec, iz Nove Slovenije je največ preferenčnih glasov prejel Matej Tonin.

V Litiji že sredi dneva presegli udeležbo izpred 5 let

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

ANKETA: Kaj bi vi prebrali najprej?

Zanima nas, kakšne vsebine so vam najbolj všeč. Kaj je tisto, kar bi prebrali najprej.
-- OGLAŠEVANJE --