-- OGLAŠEVANJE --

V Zasavju še mnogo slabši odziv na program odkrivanja raka

-- OGLAŠEVANJE --

V zdravstveni regiji Ljubljana, tam spada tudi Zasavje, v programu Svit na leto odkrijejo več kot 50 oseb z rakom in okoli 550 predrakavih sprememb. Zakaj torej odziv v Zasavju, še najbolj pa v Trbovljah, pada?

»Presenečenju in mišljenju, da gre morda za pomoto, se je kmalu pridružil občutek strahu,«

Anita je bila nad pozitivnim izvidom pred dvema letoma močno presenečena. Počutila se je dobro, tudi kri so ji pregledali, nič ni kazalo na težave. »Presenečenju in mišljenju, da gre morda za pomoto, se je kmalu pridružil občutek strahu,« opisuje svojo osebno izkušnjo. Osebna zdravnica ji je izdala napotnico, odstranili so ji dva polila, ki bi ji morda že v naslednjem letu spremenil življenje. »Ni bilo prijetno, a je šlo. Predvsem pa je vredno,« še pove, da bi vlila upanje in pogum tudi drugim, ki jih podobna situacija še čaka.

Število odkritih karcinomov in predrakavih sprememb (zdravstvena regija Ljubljana)

vir: NIJZ

Preden so v Sloveniji začeli izvajati Program Svit je bila večina primerov raka na debelem črevesu in danki odkrita v napredovani obliki, sedaj pa predvsem zaradi Programa Svit več kot 70 % primerov te bolezni odkrijejo tako zgodaj, da onkološko zdravljenje sploh ni potrebno.

Program Svit je preventivni zdravstveni program, ki je namenjen preprečevanju in zgodnjemu odkrivanju predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki. Vključuje moške in ženske med 50. in 74. letom starosti, in sicer vsaki 2 leti.

 

Najslabša odzivnost na program je v Trbovljah, kjer se je lani odzvalo nekaj manj kot 58 odstotkov vabljenih, torej 1463 oseb. Vabilo do poslali 2538 občanom. V zadnjih treh letih je najboljši odziv v Zagorju – skoraj 64 odstotkov Zagorjanov in Zagorjank je vrnila izjavo in svoj vzorec (povabljenih 2505, vrnjenih 1596). V vseh štirih zasavskih občinah pa je v zadnjem letu število oziroma odstotek občanov, ki so se na povabilo odzvali, upadel.

vir: NIJZ

Zasavci slabše odzivni, ko gre za preventivo

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Napihal čez 1 mg/l in kar na licu mesta ostal brez izpita

Policisti so minuli vikend na območju Zasavja poleg rednih nalog obravnavali še: PP Hrastnik V petek je bila občanu zasežena zelena rjava posušena rastlina (sum konoplja)...
-- OGLAŠEVANJE --