8.9 C
Trbovlje
ponedeljek, 20. marca 2023
ZON.siAktualnoV Zasavju dežujejo železni možje

V Zasavju dežujejo železni možje

Pred kratkim smo objavili zgodbo o pridobljenem nazivu Ironamana Trboveljčana Iztoka Deželaka. Neverjetni dosežek pa je na istem tekmovanju dosegel tudi Hrastničan Denis Šketako, ki je, kot je pred kratkim tudi napovedal, končal avstrijsko tekmovanje prej kot v 9-ih urah.

Denis Šketako, Hrastničan si je pred dnevi v avstrijskem Celovcu pridobil že tretji naziv Ironman. Počitka zanj praktično ni in njegov cilj je usmerjen v Havaje, kjer bi se rad pridružil profesionalcem.

Katera disciplina v triatlonu ti gre na roke in katera malo manj?
Pri triatloncih je značilno, da nismo enako dobri v vseh treh disciplinah. Ponavadi so dobri v plavanju nekoliko slabši v kolesarjenju in teku ter obratno. Letos sem se najboljše odrezal na kolesu. Sam pri sebi vidim še veliko neizkoriščenih rezerv pri vseh treh disciplinah. Glede na moja mlada leta se bom v vseh še tudi dodobra izpilil (smeh).

Koliko nazivov Ironman že imaš?
Do sedaj sem opravil 3 celotne IRONMAN-e, kar pomeni 3,8 km plavanja, 180 km kolesarjenja in 42 km teka. Obstajajo pa polovični Ironmani, ki se jih tudi udeležujem. Letos sem opravil že dva.
Pred mano je še veliko tekem, ki jih s časom ne šteješ več, ampak samo primerjaš rezultate in napredek iz prejšnjih.

Kako sedaj naprej, nova tekmovanja, Ironman pro, kam potuješ …?
Imam kratkoročne in dolgoročne cilje, eden od njih je, da se letos udeležim še vsaj na dve Ironman tekmi. Mi je pa vedno cilj, da skozi sezono kvalitetno opravljam treninge in se ne poškodujem.

Glavni cilj mi je uvrstitev na Havaje kot profesionalec. Skozi celotno sezono zbiramo točke in le 50 profesionalnih tekmovalcev se uvrsti na svetovno prvenstvo. Pri amaterjih je dovolj samo ena uspešna tekma za kvalifikacijo. Pot bo zelo težka pri takšnemu zbiranju točk, a verjamem, da mi bo uspelo.

Si vzameš tudi čas zase, dopust?
Odkar sem se odločil živeti svojo vizijo praktično nimam dopusta. Enkrat letno sicer grem na morje, ampak tudi v tem času treniram. Veliko ljudi me vpraša, če imam čas za svoje najbližje in moj odgovor je  “da”. Dobra organizacija in usklajevanje poskrbita, da veliko časa preživim tudi skupaj s svojo drago.

Katera država ima najboljše Ironman tekmovanje?
Na to vprašanje bom lahko odgovoril čez par let. Do sedaj sem se udeležil le tekem v Avstriji in Španiji. So pa organizirane po celem svetu, vendar ob daljši poti s sabo potegne tudi veliko stroškov. Mi je pa že kar domača tekma v Celovcu, zaradi bližine in domačih navijačev, kar mi veliko pomeni.

Koliko let že treniraš za tekmovanja zmogljivosti?
Letos teče četrto leto in drugo leto pod vodstvom trenerja Saša Rupnika, ki je dokazal, da svoje sposobnosti in me pravilno trenira ter usmerja.

Kaj ti pomeni rezultat, pod 9 ur? Si si zadal nove cilje, še višje?
Svoj lanskoletni rezultat sem izboljšal za 15 minut, kar mi potrjuje, da napredujem in verjamem, da se bom približal svojemu glavnemu cilju.

Je trenign za Ironmana stil življenja ali hobi?
Hobi pomeni zame dejavnost, ki jo počneš ob prostem času. Sam pa sem se z letošnjo sezono 100% odločil posvetiti ves svoj čas in energijo triatlonu, zato sem tudi prestopil med profesionalce.

Kaj bi svetoval mladim, ki jih kaj takšnega zanima?
Za začetek bi jim svetoval ogled kakšne tekme v živo. Se pa moramo vsi zavedati, da je potrebno veliko vztrajnosti in potrpežljivosti. Rezultati ne pridejo čez noč. Vidnejši rezultati se začnejo dosegati okoli 30. leta, ko je za tekmovalcem dobrih 10 let treningov. Zato sem še toliko bolj ponosen, da mi mi je letošnji rezultat uspel že pri 25-ih.

Koliko odrekanja, stroškov in časa?
Vse je odvisno od osebnosti človeka. Zame je čas namenjen treningom in tekmam ter vsem pripravam izkoriščen in ne gledam na to kot odrekanje. Če bi do tega prišlo, potem zagotovo ne bi zmogel vseh naporov, ki so mi po tekmi, kot je bila ta v Celovcu, poplačani z vidnim napredkom.

Kot sem že povedal, treniram veliko in to je moj način življenja. Največ energije mi pobere kalkulacije, kako finančno izpeljati sezono in študentsko delo, da lahko sam financiram. Upam, da mi letošnji rezultat prinese tudi premike na področju sponzorstva.

 

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Zasavski plavalci v ljubljanskem Tivoliju

V Ljubljani je minuli vikend potekal tradicionalni že 35. Pokal Ježek, ki je v Tivoli privabil kar 380 plavalcev iz 23 klubov Slovenije in...
X