29.5 C
Trbovlje
sobota, 24. julija 2021
ZON.siAktualnoV Zagorju vsak cvet šteje

V Zagorju vsak cvet šteje

Letos je pozna pozeba uničila večino cvetja sadnega drevja in cvetne nastavke akacije. Glavni vir hrane za čebele spomladi bodo tako cvetlice na travnikih, na javnih površinah in zelenicah okrog hiš. Še posebej pomemben bo letos regrat, ki izdatno medi. Občina Zagorje ob Savi se je zato odzvala na pozive čebelarjev in Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije k nekoliko poznejši košnji zelenic, predvsem tistih na javnih površinah, od katerih ni odvisna krma živali.

Del javnih zelenih površin v občini bo tako vsaj do sredine meseca maja ostal nepokošen. Pozorni opazovalci ste na javnih površinah v občini že v preteklih letih lahko opazili, da enoletnice na gredicah postopoma nadomeščamo z medonosnini trajnicami. V letošnjem letu bomo tudi na obodu rondoja razširili že obstoječe območje, namenjeno trajnicam.

Občina Zagorje ob Savi želi s tem izpostaviti čebele in njihov pomen za naravo in človeka, opozoriti na pomen ohranjanja travniške strukture, ki daje pašo opraševalcem in prispeva k preživetju od medonosnih čebel do številnih divjih opraševalcev. Tako prispevamo k ravnovesju v naravi in okolju, pravijo.

Občane in občanke vabijo, da se jim pridružijo in tudi svoje trate pokosijo nekoliko pozneje, ko bodo cvetlice že odcvetele.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Nastavite budilke! Že jutri prvi zasavski nastop!

Čez nekaj minut se uradno pričnejo Olimpijske igre 2020, ki jih bomo lahko spremljali tudi na nacionalni televiziji. Prvi Zasavec, ki bo nastopil na...