-- OGLAŠEVANJE --

V Zagorju še letos Cilenca Trails, svetovna kolesarska destinacija

-- OGLAŠEVANJE --

Kolesarstvo je zadnja leta vse bolj popularen šport, Kolesarski klub Zagorska dolina pa že 20 let gonilna sila pri popularizaciji in razvoju kolesarstva v občini. Eden zadnjih turističnih projektov, s katerim želijo Zagorje postaviti na zemljevid svetovnih kolesarskih destinacij, je ureditev gorskokolesarskih poti na območju Cilence nad zagorskim Evroparkom. Območje parka obsega velik del vzpetine Cilenca na približno 16 hektarih površin, neposredno nad ŠRO Evropark. Dostop na vrh parka bo urejen po cesti proti Vinam, iztek gorskokolesarskih poti pa bo na koncu Evroparka, nasproti poligona Pumptrack Zagorje.

»Dolgoletna ideja o parku je dozorela leta 2017, ko smo izbrali teren in v naslednjem letu uredili vso potrebno dokumentacijo. 2019 pa smo končno dobili potrebna dovoljenja in začela so se dela na terenu,« je povedal predsednik KK Zagorska dolina Andraž Grum.

6 kilometrov različnih prog po zahtevnosti, “skills park” …

Projekt so razdelili na tri faze, trenutno je v teku druga faza, ki do odprtja predvideva vzpostavitev treh poti oz. prog različnih stopenj težavnosti, v tretji, ki bo dokončana po otvoritvi, pa nameravajo do konca leta 2022 zgraditi še tri dodatne proge, “skills park” za učenje osnov gorskega kolesarstva, krožne poti pa še kakšno presenečenje se bo našlo.

Končana je tako imenovana flow proga, širine 2 m in dolžine 1, 6 km, ki je polna nagnjenih zavojev, valov in skokov in bo primerna za najširši krog uporabnikov. Gradita se še dve dodatni progi, ki bosta še malce daljši, tehnično pa bolj zahtevni, zato se bo za vsakega kolesarja našlo nekaj zabavnega. Uredili so že premostitev v izteku parka in križanje z obstoječo pešpotjo zaradi zmanjšanja hitrosti kolesarjev.

Tudi sicer ne sedijo križem rok. V pripravi so programi skupinskih treningov gorskega kolesarstva, izvajali bodo delavnice tehnik vožnje, malo šolo gorskega kolesarstva za najmlajše in druge izobraževalne dogodke. V sodelovanju s Kolesarsko zvezo Slovenije in Planinsko zvezo Slovenije bodo v parku in planiranem objektu ob vznožju parka vzpostavili izobraževalni center, ki bo omogočal izobraževanja strokovnega kadra, trenerjev gorskega kolesarstva in turnokolesarskih vodnikov in pa organizacijo raznih predavanj.

Dirka serije SloEnduro prihodnje leto

Že v letu 2022 bodo izvedli dirko serije SloEnduro za slovenski pokal v disciplini enduro, ki je zadnja leta vse bolj popularna. Organizirali pa bodo tudi krajše enodnevne dogodke in tekmovanja in tako obogatili turistično ponudbo Zagorja in Zasavja.

Predsednik Andraž Grum je zadovoljen: »Članstvo v našem klubu narašča, trenutno nas je sto. Poleg kolesarjev veliko dela opravijo tudi prostovoljci. Vzdrževanje, torej skrb za park bo naloga vseh nas tudi kasneje.«

Po besedah Gruma je odprtje parka najprej načrtovano maja, se pa zaradi epidemioloških razmer bolj nagibajo k mesecu juniju.

Zagorski kolesarji bodo dobili tudi objekt v Evroparku

Zagorski župan Matjaž Švagan nam je zaupal, da bo občina v Evroparku poleg kolesarskega poligona – pumptracka namestila objekt za kolesarski klub. ob tem pa župan še rad poudari, da brez pridnega dela članov in članic kluba ne bi šlo in, da jim občina z veseljem pride naproti, če je to le mogoče.

V Zagorju začetek gradnje “Cilenca trails park-a”

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Radeče: Od vitezov, splavarske gostilne, do vožnje po Savi

Splavarjenje kot etnološka-turistična prireditev je bila izvedena prvič leta 1998 na pobudo Cveta Gerčerja, že nekaj let za zatem (l. 2001) pa je splav...
-- OGLAŠEVANJE --