-- OGLAŠEVANJE --

V Zagorju na “skrito” območje za 2 tedna postavijo merilnik in izvajajo prikrite meritve hitrosti

-- OGLAŠEVANJE --

Imate kdaj slabo vest, če vam na prikazovalniku hitrosti na kateri od mestnih ulic z rdečo utripa navzdol obrnjen palec, ker ste se peljali prehitro? Če ste odgovorili pritrdilno in ste se sčasoma navadili prilagoditi hitrost na omejitev, za kar se vam na zaslonu pojavi dvignjen palec, so merilniki hitrosti dosegli svoj namen. Sankcij za voznike, ki jih merilniki hitrosti “dobijo” pri prekoračeni hitrosti, namreč ni, njihov namen je prav podzavestno apeliranje na voznike, naj upočasnijo vožnjo. 

V Zagorju 15 merilnikov, namenjenih preventivi – podatkov na občini namreč ne koristijo za sprejemanje ukrepov

Največ merilnikov hitrosti, kar 15, imajo postavljenih v občini Zagorje. Na Izlakah je eden občinski, drugi od Direkcije RS za infrastrukturo, dva sta postavljena tudi na Mlinšah, trije v Kisovcu, sedem v Zagorju in eden na Podkumu. “Dodatno ima Občina Zagorje v lasti še en mobilni merilnik, ki ga seli po različnih lokacijah z namenom izvajanja preventivnih akcij SPV za umirjanje prometa,” so pojasnili na zagorski Občini in dodali, da podatkov s stacionarnih merilnikov sicer ne uporabljajo kot podlago za sprejemanje ukrepov na področju prometne varnosti.

V Zagorju verjamejo, da so bolj realni podatki, ki jih dobijo pri nenapovedanem merjenju hitrosti vozil.

Natančnih podatkov, kakšne hitrosti so izmerjene na območjih z merilniki, s strani zagorske občine nismo dobili. So pa pojasnili, da tudi na merilnikih postavljenih na območju 50 km/h beležijo hitrosti višje od 90 km/h, povečini ponoči med 23. in 5. uro. Ampak to vseeno ni dovolj realna slika glede karakteristik prometa, ocenjujejo. Stacionarni merilniki namreč en avtomobil zaznajo tudi po dvakrat ali trikrat, zato gre pri statistiki za zelo pavšalne podatke o izmerjenih hitrostih. “Ti merilniki so namenjeni za preventivo, da voznika opozorijo, če pelje prehitro, veliko bolj realne podatke pa dajejo prikrite meritve, ki jih na določenih lokacijah izvajamo s posebnim mobilnim merilnikom,” je pojasnil Boris Grošelj iz občinskega oddelka za gospodarske javne službe. Mobilni merilnik tako denimo na določeno lokacijo postavijo za 14 dni ali en mesec, ker vozniki z meritvami niso seznanjeni, pa se tam odražajo tudi njihove realne hitrosti vožnje, je še dodal Grošelj. Na zagorski občini zato za sprejemanje ukrepov na področju prometne varnosti uporabljajo prav te analize, poleg tega pa še na podlagi ročnega štetja prometa, podatkov Policije ali podatkov iz državnih stacionarnih števcev prometa, so pojasnili.

Najbolj problematične točke v okolici osnovnih šol

Na splošno so sicer v zagorski občini najbolj problematične točke v okolici osnovnih šol, zato je Občina Zagorje ob Savi stacionarne merilnike postavila v bližino šol, kar že štejejo med enega od ukrepov za umirjanje prometa, dodajajo.

Na Občini Zagorje bodo sicer dva merilnika hitrosti v kratkem opremili z avtomatskim javljanjem podatkov, kar pomeni, da bodo meritve javno objavljene v obliki predpripravljenih analiz. “Več o tem bomo povedali, ko ju bomo namestili na lokaciji in objavili internetno povezavo za spremljanje podatkov,” so še napovedali.

SORODNI ČLANKI:

FOTO: Krogci po Hrastniku, kaj to pomeni?

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Po desetletju bivanja v nekdanji tovarni skoraj prepolovljen vpis

Letos je točno 10 let, kar so se najmlajši Zagorjani preselili v preurejene prostore nekdanje tovarne Lisca.  Pred vselitvijo so bili oddelki vrtca razseljeni po...
-- OGLAŠEVANJE --