28.9 C
Trbovlje
sreda, 16. junija 2021
ZON.siAktualnoV Trbovljah oltar za apokalipso, virtualno drevo in tekmovanje umov!

V Trbovljah oltar za apokalipso, virtualno drevo in tekmovanje umov!

Naglo se približujejo dnevi, ko Trbovlje postanejo mesto sodobne tehnologije in umetnosti. Prihodnji teden odpira vrata Speculum Artium. Svoja dela bodo razstavili umetniki iz vsega sveta – Amerike, Španije, Francije, Japonske, tudi Slovenije seveda. Vodeni ogledi potekajo približno uro in se bodo začeli v četrtek, 17. oktobra – se je pa nanje potrebno prijaviti. Vstopnine ni.

V četrtek dopoldne bodo na prizorišče prve vstopile šolske skupine, ki jim bodo pripravili tudi stop motion delavnico, delavnico z droni in programiranje za osnovnošolce. Če bodo prispele prijave za delavnice tudi med vikendom, bodo le te pripravili tudi za manjše skupine.

“Enajsti festival Speculum Artium je vpogled v eksperimentiranje med klasično in novomedijsko umetnostjo, virtualno resničnostjo ter še naprednejšimi tehnologijami, ki vodijo v eksperimentiranja z možganskimi računalniškimi vmesniki” pravi prva dama Delavskega doma Trbovlje Špela Pavli Perko. In, če se sliši še tako nerazumljivo in oddaljeno, ni tako. Festival je odprt za čisto vsakega in vse – in še presenečeni boste, kako boste uživali!

Prijave za skupine: Info@dd-trbovlje.si

In kaj vse si bomo lahko ogledali oziroma doživeli, če pridemo na festival?

Skica pogleda v notranjost 3D tiskane Davidove glave z integriranimi VR očali, Valerie Wolf Gang in Miha Godec

Na velikem platnu bodo vrteli filme – Celico Dušana Kastelica, tudi filme Toma Križnarja, ki jih je posnel v Afriki in še mnoge druge. Na ogled bodo zvočne in prostorske instalacije, pa virtualno telo PD4, ki se razteza v algoritmično neskončnost nadomestne resničnosti, in neverjetna Davidova glava, ki je sestavljena iz podstavka, na katerega stopi obiskovalec in postavi svojo glavo v 3D natisnjeno Davidovo glavo, v kateri vidi svoj pogled – prostorsko sceno, ki se nanaša na prihodnost in vpliv moderne tehnologije na življenje. Pa potem še satelite, telefone, audio in video. In še neverjetno tekmovanje umov … 20 umetnikov bo napolnilo hodnike trboveljskega doma in po besedah Pavli Perkove letos pričakujejo nekje od 2000 do 3000 obiskovalcev.

Še dober teden in Speculum bo odprl svoja vrata!

Srbkinja Milica Zec je prvi del trilogije že predstavila v Trbovljah. Prvi del zgodbe je preslikava Miličinega doživetja bombardiranja Beograda. Zgodba velikana govori o družini, ki se med bombardiranjem skrije v zaklonišče, starša pa otrokom razlagata, da po površini hodi prijazen velikan, ki je neroden in so se zato skrili pred njim. Trilogijo umetnica skupaj z oblikovalcem Winslowom Porterjem nadaljuje v projektu Drevo, kjer sta povezala tudi naravovarstvenike in jih združila z tehnološkimi giganti. V projektu Tree (Drevo) želita z virtualno resničnostjo ljudem prikazati življenje drevesa od semena do polne rasti. S človeško izkušnjo, kako je biti drevo, želijo označiti, kako pomembno je ohranjanje gozdov. Kmalu pa bo jasno tudi, ali bo tudi zadnji del trilogije predstavljen prav v Trbovljah.

Poleg naštetega boste v trboveljskem delavskem domu znova srečali kup robotkov, takšnih in drugačnih – ter – neverjetno tekmovanje umov. Sledite našim objavam in izvedeli boste, kako se bodo v Trbovljah potegovali za 1000 dolarjev nagrade!

PROGRAM

četrtek, 17. oktober

9.00–19.00 ogledi projektov

11.00 – 14.00 predavanje “Od misli do klika“, Kosovelova dvorana Cankarjevega doma Ljubljana

15.00 Brezplačni prevoz na ogled in otvoritev festivala Speculum Artium; odhod izpred Cankarjevega doma (povratek ob 21. uri)

19.00 odprtje festivala v kinodvorani Delavskega doma Trbovlje

petek, 18. oktober

9.00–19.00 ogledi projektov

10.00 začetek BR41N.IO hekatona

11.00 PARIDE DI STEFANO (IT): #5 Spectrum (performans)

sobota, 19. oktober

9.00–18.00 ogledi projektov

16.00 razglasitev rezultatov BR41N.IO hekatona

Na trboveljskem odru 16 metrov dolga in meter široka robotska kača

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Odprto cepljenje tudi v Zagorju

Zdravstveni dom Zagorje bo v soboto, 19. junija, organiziral še eno odprto cepljenje proti covid-19, na katerega lahko pridejo nenaročeni občani. Cepljenje bo potekalo...