today-is-a-good-day
7.8 C
Trbovlje
četrtek, 29. februarja 2024
ZON.siAktualnoV Trbovljah le en uporaben predlog za participativni proračun

V Trbovljah le en uporaben predlog za participativni proračun

Trboveljčani so poslali sicer osem predlogov, ki bi jih želeli vključiti pod finančno postavko participativnega proračuna, a je, po presoji komisije, izvedljiv le eden.

Komisija je presojala, kateri projektni predlogi zadostujejo vsem zahtevanim pogojem in so izvedljivi ter pred dokončno odločitvijo prijavitelje pozvala k morebitnim dopolnitvam njihovih predlogov. Kot edini skladen predlog, je komisija naprej na glasovanje uvrstila en predlog od osmih, ki je po dopolnitvi edini izpolnjeval razpisne pogoje.

Gre za predlog z nazivom Usmerjevalne in informativne table v KS Dobovec, za katerega lahko po pravilniku občani od danes do 7. oktobra 2023 oddajo glas. Predlog se nanaša na izdelavo in postavitev usmerjevalo – informativnih tabel v KS Dobovec. Leta 2014 je bila v tej krajevni skupnosti izdelana grafika in postavljena prva tabla, zato želijo v tej smeri tudi nadaljevati. Podobne table bi postavili še na 5 lokacijah. Označili bi stara domača imena vasi, lokalne znamenitosti, turistično ponudbo. Nove table bi bile v pomoč pri orientaciji turistom in pohodnikom, izražale kulturno dediščino ter promovirale sedanjo ponudbo kraja.

»Udloč se« je prvi participativni proračun v občini Trbovlje, ki so ga v letošnjem letu uvedli z namenom, da – kot pravijo – občankam in občanom ponudijo možnost soustvarjanja razvoja našega mesta. V tej smeri želijo tudi nadaljevati, bodo pa pravilnik prilagodili na način, da bo vključevanje za občane lažje.

Spomnimo, tudi v Hrastniku so pred štirimi leti pričeli z izvajanjem participativnega proračuna, kjer prav tako ni želenega odziva. Ali občani ne želijo sodelovati pri soustvarjanju svojega kraja, je sistem preveč zapleten – ali še vedno velja miselnost »da je tako ali tako že vse vnaprej dogovorjeno?«

Toliko o participaciji: 10 krajevnih skupnosti pa le 19 oddanih vlog

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

14 let po diagnozi je Trboveljčanka Ela še vedno edina v Sloveniji

Pred sedemnajstimi leti, ko se je, sredi hladnega februarskega dneva rodila, je bila Ela zdrava deklica, težka skoraj 4 kilograme in glasna, kot da...