2.7 C
Trbovlje
petek, 9. decembra 2022
ZON.siAktualnoV Radečah zaradi covida zaprta celotna enota vrtca

V Radečah zaradi covida zaprta celotna enota vrtca

V Vrtcu Radeče se v zadnjem tednu soočajo s posebej težko situacijo. Zbolevajo namreč strokovni delavci, pa tudi otroci. Enoto Biba Baja so zaradi bolniške odsotnosti vseh sedmih strokovnih delavcev s ponedeljkom namreč začasno zaprli, otroci treh tamkajšnjih oddelkov pa so premeščeni v Enoto Čira Čara. Četudi so starši izjemno razumevajoči, velik vprašaj glede zdravja pušča odsotnost informacij. Do vrtca namreč ne pridejo prav pogosto obvestila, ali je otrok zdrav ali ne.

Iz Bibe Baje začasno preseljeni v Enoto Čira Čara (na sliki)

Ker se je porast okužb začel že v preteklem tednu, so strokovni delavci že tedaj pozvali starše, naj tisti, ki imajo to možnost, iz preventivnih razlogov in zaradi lažje organizacije dela (saj kadra preprosto zmanjkuje) otroka obdržijo v domačem varstvu. “Moram poudariti, starši so resnično razumevajoči in kjer se le da, nam pridejo nasproti, tudi v tem tednu je tako precej otrok v varstvu izven vrtca. Nikakor pa ta naša prošnja ne pomeni, da otroci morajo biti doma,” pojasnjuje Anita Slakonja, pomočnica ravnateljice za Enoto Vrtec v javnem zavodu Osnovna šola Marjana Nemca Radeče. “Za najmlajše, katerih starši nimajo zagotovljenega t.i. rezervnega varstva ob pomoči denimo dedkov in babic, oziroma če službene obveznosti tega preprosto ne dopuščajo, seveda poskrbimo v vrtcu; daleč od tega, da bi koga zavrnili,” še doda.

Trenutno 50 otrok v vrtcu izmed skupno 149

V poplavi vseh informacij se pogosto dogaja, da ljudje niti niso več toliko pozorni na nove predpise. Novi odloki sedaj določajo, da v primeru, če otrok, ki obiskuje vrtec, zboli za koronavirusno boleznijo, to ne pomeni odhod celotne skupine v karanteno, pač pa so starši naprošeni, da sedem dni zaporedoma testirajo otroka. “Šele, če se izkaže, da je 30 odstotkov otrok celotne skupine obolele, je za celoten oddelek odrejena karantena,” je na nove predpise opomnila Slakonjeva. Ker so bili zaposleni radeškega vrtca nedavno v stiku z okuženo osebo, se zaposleni v Vrtcu Radeče (samo)testirajo vsakodnevno.

Komunikacija lahko marsikaj olajša

Vodje posameznih oddelkov starše že od prejšnjega tedna vsake dva dni pisno pozivajo k možnostim domačega varstva in k sporočanju zdravstvenega stanja otrok. Medtem, ko vodstvo radeškega vrtca z optimizmom računa, da bodo v roku približno 14 dni uspeli doseči neko stopnjo prekuženosti in da bodo tudi prostore trenutno zaprte enote temeljito prezračili in razkužili, vseeno odpira vprašanje pomembnosti komunikacije. “Za otroke treh skupin imamo informacije, da so obolevali, nismo pa prejeli uradni podatkov s strani staršev,” je ob hkratni hvaležnosti, da so starši razumevajoči in v veliki meri omogočajo domače varstvo, na nujnost osnovne komunikacije opozorila Anita Slakonja. V prvi vrsti zaradi zdravja in nadalje tudi zaradi urejanja določene dokumentacije.

Kako postopati, če je otrok zaradi covida v karanteni ali izolaciji?

Univerzalno pravilo glede na trenutne razmere je ne le v radeškem vrtcu, pač pa povsod – nastalo situacijo – ali je bila otroku odrejena karantena ali izolacija – je najprej obvezno potrebno sporočiti strokovnim delavcem. Nato pa

  • Če je otrok okužen s covidom: po končani bolezni je potrebno dostaviti potrdilo od zdravnika ali od NIJZ (da se odšteje vzgojnina),
  • Če je otrok v karanteni, ker je bil doma v tesnem stiku z obolelim s covidom: v vrtec je potrebno dostaviti odločbo NIJZ,
  • V primeru, da je bil otrok v vrtcu v tesnem stiku z obolelim s covidom: pred prihodom v vrtec naj bo sedem dni zaporedoma testiran s hitrim testom.

V primeru, da starši ne prinesejo potrdila ali odločbe, se namreč vzgojnino za čas odsotnosti otroka plača, kljub temu, da je bil otrok odsoten.

SORODNI ČLANKI:

Zasavje: Okužbe v osnovni šoli in tudi vrtcu?

 

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Če bo obveljalo, bodo Zagorjani in Hrastničani ponoči in med vikendi brez nujne medicinske pomoči

V javnosti je bil predstavljen dokument Ministrstva za zdravje, s katerim naj bi - ponovno - prerazporedili nočno službo nujne medicinske pomoči. Če bi...
X