23.2 C
Trbovlje
nedelja, 25. julija 2021
ZON.siAktualnoV Radečah aktivirana telefonska številka za pomoč

V Radečah aktivirana telefonska številka za pomoč

V občini Radeče je vse od vnovičnega pojava koronavirusa število okužb od začetka oktobra dalje precej nihajoče, večji porast (12 novih primerov) je bil zabeležen 10. oktobra.

Že 16. oktobra se je sestalo vodstvo radeške občine in štab radeške občinske civilne zaščite ter sprejelo nekaj pomembnih odločitev, s katerimi se na lokalni ravni trudijo zajeziti in preprečiti nadaljnje širjenje koronavirusa med občani.

Kako delujejo institucije v občini?

Krajevni urad, Občina Radeče in javno podjetje Komunala Radeče delujejo nemoteno za stranke, katere pa se morajo oziroma je zaželeno predhodno naročiti. Knjižnica Radeče je z včerajšnjim dnem zaprla svoja vrata skladno z vladnim odlokom, je pa omogočeno naročanje in vračilo knjižničnega gradiva. Zdravstveni dom Radeče in Lekarna Radeče opravljata svoji dejavnosti prav tako brez posebnosti razen že znanih: omejitve števila ljudi v prostoru in ob upoštevanju samozaščitnih ukrepov.

Podobno kot tekom razglašene epidemije spomladi je tudi tekom drugega vala aktivirana telefonska številka 03 56 87 941  preko katere lahko starejši in drugi onemogli občani, ki nimajo možnosti dostopa do trgovine ali lekarne, uslužbencem javnega zavoda KTRC Radeče naročijo dostavo živil ali zdravil, in sicer od ponedeljka do petka med 7. in 13. uro.

Le slabih 13% otrok v nujnem varstvu v vrtcu

V Vrtec Radeče je trenutno vključenih 155 otrok, od katerih pa jih nujno varstvo (izkazano s potrdilom delodajalca) potrebuje 20. Odprti sta obe enoti, Biba Baja ter Čira Čara. V prvi je šest najmlajših, v stavbi ob radeški šoli pa v vsakem nadstropju sedem otrok – tako je poskrbljeno, da ne prihaja do mešanja. Pomočnica ravnateljice za enoto vrtec Anita Slakonja je poudarila izjemno dobro sodelovanje z Občino Radeče ter korekten odnos staršev, ki svojih otrok že ob najmanjšem prehladu ali izcedku iz nosu v tem vrtčevskem letu niso predajali v varstvo v vzgojno-varstveni zavod. Prav tako so trije starši, ki so imeli potrjeno okužbo, nemudoma o tem obvestili vrtec in otroka obdržali v domačem okolju. Prva dama radeškega vrtca je še dodala, da tisti, ki nudijo nujno varstvo v tem tednu so se za to odločili sami.

Poskrbljeno za tople obroke starejšim

Po besedah Anite Slakonja ni zanemarljivo niti, da nemoteno deluje šolska kuhinja, ki pripravlja obroke za vseh 20 otrok, ki v tem tednu potrebujejo nujno varstvo, ki ga zaradi narave dela ne morejo zagotavljati njihovi starši, obenem pa se topla prehrana (kosilo) kljub zaprti šoli zaradi krompirjevih počitnic pripravlja tudi za starejše, katerim se v sodelovanju s centrom za socialno delo obroki dostavljajo na dom.

Trenutno stanje

Do sedaj je bila v radeški občini potrjena okužba pri 46 posameznikih, devet jih je okužbo prebolelo, ena oseba s potrjeno diagnozo COVID-19 pa je umrla – na dan 25.10 je v Radečah 23 aktivnih okužb. Od konca septembra, ko so bolnišnice in zdravstveni domovi izvedli reorganizacijo jemanja brisov na okužbo s koronavirusom, sta vstopna točka za izvedbo covid-testa dva izmed treh zabojnikov pri ZD Laško (pred tem so brise odvzemali v celjski bolnišnici).

V Zasavju 352 okuženih občanov

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Nastavite budilke! Že jutri prvi zasavski nastop!

Čez nekaj minut se uradno pričnejo Olimpijske igre 2020, ki jih bomo lahko spremljali tudi na nacionalni televiziji. Prvi Zasavec, ki bo nastopil na...