31.6 C
Trbovlje
sreda, 28. julija 2021
ZON.siAktualnoV nizkem štartu postopki za postavitev asfaltne baze v Kisovcu

V nizkem štartu postopki za postavitev asfaltne baze v Kisovcu

Družba AGM Nemec je pričela s predhodnimi postopki za postavitev asfaltne baze, ki bi imela zmogljivost 120 ton na uro na območju pridobivalnega prostora Borovnik v Kisovcu. Kisovčani, ki že leta opozarjajo na preobremenjeno okolje zaradi obstoječe industrije in prometa, si dodatnega onesnaževanja ne želijo.

Asfaltna baza bi bila dodatna obremenitev okolja

Na Centru za zdravstveno ekologija, ki spada pod Ministrstvo za zdravje, menijo, da »bi nameravani poseg lahko pomembno vplival na zdravje ljudi predvsem z vidika emisij snovi v zrak, saj bi zaradi lege nameravanega posega v ozki dolini emisije v zrak ob neugodnih vremenskih razmerah v bližnjih naseljih povzročile pomembno dodatno onesnaženost zraka. Poleg tega bi lahko prišlo do onesnaženja površinskih in podzemnih voda z nevarnimi snovmi na kraškem terenu v bližini vodnih virov za rabo vode za oskrbo s pitno vodo.« To pa še ni vse, na NIJZ še opozorijo tudi na pomembno obremenitev okolice s hrupom, ki bi bila po njihovem mnenju moteča za prebivalce, še posebej v zgodnjih jutranjih urah.

Na Arsu so odločili, da mora družba AGM Nemec, če želi s postopki nadaljevati, pripraviti presojo vplivov na okolje ter pridobiti okoljevarstveno dovoljenje. Ali bodo vztrajali pri postavitvi asfaltne baze, se še niso odločili, nam pove direktorica Maja Gerčer Špitalar, ki se je že sestala tako z županom Matjažem Švaganom, kot tudi s predsednikom KS Kisovec – Loke Marjanom Kovačem. Sestanek je bil zgolj informativne narave, pravijo vsi trije, na katerem so predstavili namene družbe in na drugi strani želje krajanov.

V Krajevni skupnosti menijo, da bi namestitev naprave za proizvodnjo asfalta, poleg zelo povečanega prometa skozi Kisovec, neugodno vplivala na bivalne razmere krajanov in posredno tudi na razvrednotenje njihovih nepremičnin. Kot je še povedal Kovač želijo, da bodo imeli možnost krajani že v tej fazi izraziti svoja mnenja in stališča. Opozoril je tudi na neskladnost s trenutnim OPPN-jem. »Naš skupni interes je, da bi bila naša skupnost varnejša, lepša in prijaznejša za bivanje, zato se v svetu KS Kisovec – Loke trudimo vzpostavljati pogoje za bolj kakovostno življenje naših krajanov.« je še dodal Kovač in obljubil krajanom, da jih ne bodo pustili na cedilu.

Župan na prvem mestu vidi človeka in naravo

S pobudo hrastniškega podjetja je seznanjen tudi župan občine Zagorje Matjaž Švagan, ki poudarja, da so na prvem mestu ljudje in narava. »Sem isti, kot v vseh ekoloških zgodbah in so moje odločitve jasne – najprej narava in človek, prav pa je tudi, da se pogovarjamo o podjetniških pobudah.« V neposredni bližini morebitne asfaltne baze so želje po postavitvi novega vrtca, še pove župan, ki pričakuje, da bodo ob nadaljevanju postopkov pridobili vsa potrebna soglasja in dokazali, da nobeno človeško življenje ni ogroženo.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Priložnost za delo v Dewesoftu. Te zanima?

Trboveljsko podjetje Dewesoft ves čas išče nove sodelavce. V 20 letih kar so na trgu večajo svoje prostore, število zaposlenih in seveda tudi dobiček. Poleg...