19.2 C
Trbovlje
nedelja, 1. avgusta 2021
ZON.siAktualnoV mednarodni kriminalni združbi ulovili tudi znanega Zagorjana

V mednarodni kriminalni združbi ulovili tudi znanega Zagorjana

V petek je policija javnosti predstavila kriminalistično preiskavo, v kateri so zasačili avtoprevoznike, ki so tihotapili drogo. Podane so kazenske ovadbe zoper 13 slovenskih osumljencev. S prstom so pokazali tudi na avtoprevoznika iz Zagorja.

Večina od osumljencev je v preteklosti že bila obsojena zaradi tovrstnih kaznivih dejanj, pojasnjujejo na policiji. Po naših podatkih sta na seznamu tudi lastnik zagorskega avtoprevozniškega podjetja in njegov sin.

Že leta švercata, najprej čez Anglijo, nazadnje preko Španije

ofer-kamion-tovornjak-antiqueNam pripoveduje anonimnež. “Slabo luč mečejo na vse nas”, je jezen povedal zasavski avtoprevoznik, ki že leta pošten tovor prevaža v tujino, a so ga kriminalisti, zaradi domnevno nepoštenih poslov podjetja Botrans prav tako obiskali.

Tako oče kot sin sta že bila za zapahi, v tujini, še pove naš sogovornik, na policiji so s podatki zelo skopi. Dimitrij Marušič iz koprske policijske uprave je povedal le, da podatkov o fizičnih osebah ne razkrivajo, nihče od osumljencev še ni bil obravnavan za kazniva dejanja.

droga tovornjak6Oglasi se še eden od lokalnih šoferjev, prav tako jezen na zagorska osumljenca. “Menda sta drogo prevažala kar sama, nihče od njunih šoferjev,” ki ga je v oči zbodlo dejstvo, da je avtoprevoznik Oberč, kot pravi, v zadnjem letu kupil več novih tovornjakov kar z gotovino, nam zaupa.

Sosedi družine Oberč so nam zaupali, da so v nedeljo zjutraj kriminalisti obkolili in dobesedno preplavili njihovo domovanje in poslovne prostore.

Včeraj smo poklicali tudi v podjetje Botrans, kjer nas je najprej eden od šoferjev napotil na druge zaposlene, nato pa nas je ženski glas prijazno odslovil, izvedeli pa smo, da podjetje družine Oberč posluje nemoteno. Mobilna številka prokurista Gorana Oberča je nedosegljiva.

droga tovornjak1Spomnimo – kriminalistična preiskava se je začela na podlagi ugotovitev koprskih kriminalistov, da najmanj trije osumljenci, državljani Slovenije, povezani s podjetjem s sedežem na območju Kopra, sodelujejo v organizirani mednarodni kriminalni združbi, ki se ukvarja s tihotapstvom velikih količin prepovedanih drog.

droga tovornjak3Kmalu po začetku preiskave se je ugotovilo, da se osumljenci na območju Slovenije dogovarjajo o tihotapstvu prepovedanih drog. Tihotapstvo so izvajali s slovenskimi tovornimi vozili, pri čemer prepovedanih drog praviloma niso ne prevzemali ne prevažali po ozemlju Slovenije, so pa med legalnim tovorom skrivali še pošiljke prepovedanih snovi.  Tihotapstvo drog se je izvajalo predvsem iz Španije, Nizozemske in Italije, v Nemčijo, Švico, Norveško, Finsko in Švedsko.

S prikritimi preiskovalnimi ukrepi je bilo ugotovljeno, so še sporočili s policije, da združba nenehno novači nove prevoznike – voznike tovornih vozil za izvajanje tihotapstva. Identificiranih je bilo kar 13 voznikov tovornih vozil.

droga tovornjak4Večina prijetih voznikov tovornih vozil v tujini je bila zaradi vpletenosti v tihotapstvo prepovedanih drog že pravnomočno obsojena.

Upoštevajoč, da je del slovenske hudodelske združbe prejemal plačilo za prevoz kilograma kanabisa v znesku najmanj 500 evrov, poročajo slovenski kriminalisti, “ocenjujemo, da si je slovenski del združbe samo z izvajanjem prevozov prepovedanih drog pridobil med 400.000 in enim milijonom evrov protipravne premoženjske koristi.”

droge tovornjak2Koprski kriminalisti so podali na Okrožno sodišče v Celju kazenske ovadbe zoper skupno 19 osumljencev (13 Slovencev) zaradi utemeljenega suma storitve 14 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo drog (po III. odstavku 186. člena KZ-1B). Za storjeno kaznivo dejanje je zagrožena kazen zapora v trajanju od pet do petnajst let zapora.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Toča in neurje, najslabše v Zagorju in Trbovljah

Več gasilskih enot so morali aktivirati trboveljski in zagorski gasilci. Poleg neurja je škodo povzročala tudi toča. Nekatera območja so ostala brez elektrike. Več v...