5.1 C
Trbovlje
ponedeljek, 5. decembra 2022
ZON.siAktualnoV Kisovcu bodo postavili enega najnaprednejših raziskovalnih centrov v Evropi

V Kisovcu bodo postavili enega najnaprednejših raziskovalnih centrov v Evropi

V občini Zagorje, najverjetneje v Kisovcu, bodo prihodnje leto pričeli vzpostavljati Center za razvoj, demonstracije in usposabljanje za brezogljične tehnologije (Center DUBT). Investicija je ocenjena na okoli 30 milijonov evrov, investitor pa bo Kemijski inštitut ob sofinancerski podpori Ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport.

Prof. dr. Robert Dominko bo v bodočem razvojnem centru vodil Laboratorij za razvoj, pripravo in testiranje baterij.

Gre za projekt, ki bo Zasavju in Sloveniji pomagal pri razvoju tehnologije za zeleni prehod, pojasnjujejo na Kemijskem inštitutu. “Z zelenim prehodom bosta Slovenija in Evropa lažje in hitreje postali podnebno nevtralni ter energetsko neodvisni. Hkrati bo to pomemben prispevek k cilju zmanjšanja emisij toplogrednih plinov v Sloveniji za najmanj 40 % do leta 2030 ter tudi prispevek v boju proti globalnemu segrevanju,” so povedali o projektu, ki ga bodo umestili v zasavski prostor, za državo pa je strateškega pomena, saj bo pomembno vplival na razvoj in prenos brezogljičnih tehnologij v industrijo celotne Evropske unije.

Regija Zasavje je bila nekoč energetska dolina in prav zaradi tega tudi močno zapostavljena. Z možnostjo odprtja razvojnega centra za brezogljične tehnologije se nam tudi na ta način odpirajo nove možnosti in boljši časi za preusmeritev v ekološko – energetsko – razvojno regijo, ki ima možnosti za razvoj visoke tehnologije, uporabo znanja, ki ga na naših tleh ne manjka, in pridobivanje novih delovnih mest. Sam se iskreno veselim novih priložnosti, da našo regijo popeljemo v svetlo prihodnost, kjer bomo gradili na znanju in sobivanju z naravo”, pa o načrtih za vzpostavitev centra pravi župana Občine Zagorje ob Savi Matjaž Švagan.

Zanimajo se domači in tuji raziskovalci in podjetja

prof. dr. Gregor Anderluh, direktor Kemijskega inštituta

Aktivnosti za vzpostavitev centra se bodo predvidoma začele v letu 2023, stal pa naj bi v Kisovcu. Kemijski inštitut bo v center prispeval vrhunsko znanje, uporabniki pa bodo raznoliki, pravijo. “To bodo predvsem domači in mednarodni partnerji iz raziskovalnega sektorja, domači in mednarodni partnerji iz gospodarstva, ter vsi, ki se izobražujejo in usposabljajo na področjih delovanja centra,” pojasnjujejo na Kemijskem inštitutu. 

Baterijski del bo omogočal razvoj prototipnih celic ter njihovo testiranje kot tudi testiranje večjih paketov in izrabljenih celic, namenjenih za uporabo v shranjevalnikih. “Trenutno obstaja veliko zanimanja za sodelovanje tako pri domači kot tuji industriji. Center bo namreč partnerskim podjetjem omogočal dostop do infrastrukture, ki jim sicer ni dosegljiva. Na ta način bo omogočeno tudi hitrejše mreženje z industrijskimi partnerji. Center bo aktivno udeležen tudi v procesu izobraževanja na akademski ter bolj profesionalni ravni, pa tudi pri izobraževanju širše javnosti. Pri vsem tem se bo aktivno vključeval v mednarodne projekte,” napovedujejo na Kemijskem inštitutu. 

30 novih delovnih mest in odlično okolje za nastajanje novih podjetij

Tako bo Center DUBT v Zasavje pripeljal tehnologijo prihodnosti, z njo pa tudi boljše priložnosti za razvoj in prestrukturiranje regije. “V nekdanji premogovni regiji bo pospešil pravični prehod tako na področju gospodarstva in energetike, kot tudi na področju okolja in človeških virov,” so prepričani nosilci projekta, ki dodajajo, da bo nova raziskovalna enota pospeševala prenos znanja tudi v lokalno okolje ter vzpodbujala ustanavljanje visokotehnoloških podjetij. “Na ta način bo center omogočil nadaljnji vsestranski razvoj ter boljšo kakovost življenja v Zasavju,” so prepričani. 

Upravljavec centra bo sicer Kemijski inštitut, laboratorija znotraj centra pa bosta delovala pod okriljem uveljavljenih raziskovalnih skupin Kemijskega inštituta skupaj s številnimi partnerji. V prihodnjih petih letih bo sicer v centru predvidoma 30 delovnih mest za visoko izobraženi kader. V obeh laboratorijih bodo v delovni proces vključevali tudi študente na raziskovalnem delu, ki jim bo to omogočilo prenos znanj s teoretičnih predavanj v prakso, še napovedujejo v Kemijskem inštitutu. 

SORODNI ČLANKI:

V Zagorju 25 milijonov evrov vredna enota centra za brezogljične tehnologije

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

POZOR: Na savskem mostu zagorelo osebno vozilo!

Ravnokar smo prejeli obvestilo bralca, da je na mostu čez Savo v Litiji zagorelo vozilo. Več v kratkem.  
X