15.1 C
Trbovlje
sobota, 24. julija 2021
ZON.siAktualnoV domovih starejših si v bitki proti covid-19 še ne morejo oddahniti

V domovih starejših si v bitki proti covid-19 še ne morejo oddahniti

Medtem ko v Domu upokojencev Franc Salamon Trbovlje in v Domu starejših občanov Polde Eberl-Jamski Izlake nimajo novo okuženih stanovalcev in zaposlenih, si še vedno ne smejo oddahniti v Domu starejših v Hrastniku in Domu Tisje v Šmartnem pri Litiji.

V Domu Tisje Šmartno pri Litiji sta bila na ponedeljkovem testiranju pozitivna en stanovalec in en zaposleni. Skupaj je s covid-19 okuženih 8 stanovalcev. »Zaradi covid-19 so bolniško odsotni trije zaposleni, saj je ena zaposlena odsotna zaradi prebolevanja posledic covid-19,« je pojasnila Irena Špela Cvetežar, direktorica doma.

Novi stanovalci najprej v sivo cono

So pa razmere precej boljše kot pred časom, ko je drugi val, ki se je začel novembra lani, terjal v domu Tisje 34 smrti, skupaj z enoto v Litiji pa je bilo okuženih 171 stanovalcev in 73 zaposlenih, o čemer smo že poročali. V matičnem domu in enoti v Litiji je skupaj 228 stanovalcev, medtem ko lahko skupaj sprejmejo 247 stanovalcev.

V Litiji je sprejem novih stanovalcev začasno ustavljen, jih pa v Domu Tisje sprejemajo, saj jim protokol omogoča varno namestitev. »Vsak na novo sprejeti stanovalec je najprej za sedem dni nameščen sivo cono, nato pa testiran na koronavirus, preden ga namestimo v njegovo sobo. Ker imamo omejeno število postelj v sivi coni, lahko trenutno tedensko sprejmemo štiri nove stanovalce,« pojasnjuje Cvetežarjeva.

Kako gre cepljenje?

S trenutnimi razmerami so v domu zadovoljni, pa vendar realistično previdni, saj se napoveduje tretji val, kot poudarja direktorica. »Delamo vse, da novih okužb ne bi bilo. Problem so sicer varovanci v Litiji, ki cepljenju niso naklonjeni, a si bomo vztrajno prizadevali, da jim predstavimo njegove prednosti.«

Je pa v Domu Tisje 89 stanovalcev prejelo prvi odmerek cepiva proti covid-19, od tega 79 že drugega. Med zaposlenimi pa jih je od 50 drugi odmerek cepiva prejelo 43.

Družabne igre, petje, uživanje na zraku

V manjših skupinah poteka fizioterapija in delovna terapija. »Držimo se vseh navodil in temu prilagajamo vse domske aktivnosti. Zato veliko časa posvečamo skrbi za telesno in duševno zdravje. Gibljivost ohranjamo s telovadbo in fizioterapijo. Na zraku si predihavamo pljuča in nabiramo D-vitamin. Za dobro voljo in umsko kondicijo skrbimo s prepevanjem, glasbo, sproščanjem, družabnimi igrami, miselnimi izzivi in branjem. Lahko rečem, da se vsi zaposleni trudimo za ohranjanje pozitivne klime med stanovalci,« opisuje dinamiko v domu njegova direktorica.

Kako je z zaščitno opremo in cepivom?

Kot pojasnjuje Cvetežarjeva, je na trgu zaščitne opreme in zaščitnih sredstev dovolj, dobava pa poteka nemoteno. Z rednim pregledom zalog zagotavljajo, da imajo v domu zaščitne opreme in sredstev vsaj za mesec dni.

»Na srečo so se občutno spustile tudi cene,« poudarja direktorica Doma Tisje. Zgodba je torej povsem drugačna kot v začetku decembra, ko so se pošteno namučili, da so si priskrbeli dovolj zaščitnih plaščev, mask in rokavic za varno delo.

Na videokonferencah si s pristojnimi na ministrstvu vsake dva tedna izmenjajo mnenja, tudi domovi si med seboj skušajo čim bolj pomagati predvsem, ko nastopi kadrovska stiska. »Pogrešamo jasna navodila, kako naj poteka varno odpiranje domov. Upam, da jih dobimo v kratkem.«

V Hrastniku bolje, a so zelo previdni

Da je najhuje mimo, si želijo tudi v Domu starejših Hrastnik, ki ga vodi Drago Kopušar. »Vrh smo dosegli med 19. in 22. januarjem. Razmere se umirjajo. Trenutno imamo v rdeči coni 39 stanovalcev, okuženih je tudi 8 zaposlenih. Jutri se bo v svoje sobe že vrnilo nekaj stanovalcev iz karantene v rdeči coni. Iz dneva v dan je bolje, a ostati moramo skrajno predvidni,« opozarja Kopušar.

»Bili smo pet mesecev brez okužb, januarja pa nas je virus presenetil in se na široko razširil po domu. In to kljub temu, da delamo res vse, kar je mogoče.« V domu obiskov zaenkrat še ne omogočajo.

Izlake in Trbovlje brez novih okužb

V Domu starejših občanov Polde Eberl-Jamski Izlake so z razmerami tudi zadovoljni, pravi zdravnica Urška Medved. Vsi, ki so se v domu odločili za cepljenje in niso preboleli covid-19, so prejeli že drugi odmerek. »Si pa želimo, da bi bilo na voljo več cepiva. Zaplet s Pfizerjem se je precej poznal.« 

Epidemiološka slika v Zagorju je trenutno dobra, pojasnjuje Medvedova, saj sta bila v torek le dva PCR testa od 19 pozitivna, med včerajšnjimi 14 hitrimi testi pa ni bilo nobenega pozitivnega.

Zmerno optimistična je tudi Danica Hren, direktorica Doma upokojencev Franc Salamon Trbovlje. Na novo okuženih nimajo, celotno obdobje epidemije so prestali brez smrtnih žrtev. Vsi zainteresirani so že prejeli drugi odmerek cepiva.

»Izkazalo se je, kako zelo pomembno je, da ima dom zunanjo rdečo cono. Nam sta se hiter odziv in organizacija zunanje rdeče cone pošteno obrestovala,« pojasnjuje Hrenova, ki je hvaležna neizmerno požrtvovalnim sodelavcem, ki si prizadevajo, da so razmere v domu za stanovalce čim bolj prijazne.

 

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Nastavite budilke! Že jutri prvi zasavski nastop!

Čez nekaj minut se uradno pričnejo Olimpijske igre 2020, ki jih bomo lahko spremljali tudi na nacionalni televiziji. Prvi Zasavec, ki bo nastopil na...