23.9 C
Trbovlje
sobota, 24. julija 2021
ZON.siAktualnoV čast nepozabnemu pogumu 24 Zasavcev; toliko je do sedaj znanih imen

V čast nepozabnemu pogumu 24 Zasavcev; toliko je do sedaj znanih imen

Društvo generala Maistra za Zasavje je skupaj z Občino Hrastnik prejšnji teden slavnostno odkrilo spominsko ploščo Maistrovim borcem iz Zasavja.

“To spominsko ploščo posvečamo nepozabnemu spominu na vse zasavske mladeniče in može, ki so se v ljubezni do svoje domovini pridružili vojski generala Maistra, s katero so se bojevali za dobrobit Slovencev, za ohranjanje slovenske kulture, jezika, za nastanek lastne države, ki bo sama krojila svojo usodo v miru, slogi in prijateljstvu s sosednjimi državami,” je nagovoril zbrane Radigoj Perger.

Ploščo so odkrili župan Marko Funkl, predsednica Zveze društev general Maister Lučka Lazarev Šerbec in predsednik Društva generala Maistra za Zasavje Radigoj Perger.

Spominska plošča je namenjena obeleženju spomina in zahvali borcem generala Maistra z območja Hrastnika, Trbovelj in Zagorja, ki so aktivno sodelovali v osvoboditvi severnih krajev naše domovine v letih 1918 in 1919. Po znanih podatkih je bilo s tega območja udeleženih 24 borcev, največ iz Hrastnika, zato tudi odločitev, da se spominska plošča postavi v občini Hrastnik.

Odkritje spominske plošče Maistrovim borcem iz Zasavja je zagotovo »svečan dan«, ki naj bi v vseh nas vzpodbudil ponos, so prepričani v zasavskem društvu.

Po do sedaj znanih podatkih, ki jih hranijo v društvu je borcev iz Zasavja 24 (13 iz Hrastnika – Ambicijoza Alojzi, Cestnik Pero, Dolinšek Avgust, Groznik Jože, Homšek Ivan, Jager Jože, Kotar Jože, Obermajer Anton, Orožin Franc, Salobir Franc, Strašek Franc, Zornik Herman in Draksler Josip, 7 iz Trbovelj – Filač Franc, Germ Alojz, Gorenc Janez, Majnik Ivan, Perdih Velibart, Razinger Miroslav in Železnik Jakob ter 4 iz Zagorja – Medvešek Jože, Perme Mirko, Slapar Ivan in Satler Albert ).

Vsak od omenjenih fantov in mož je imel svojo zgodbo ob tistih prelomnih dogodkih. Nekaj vsebin je zbranih v Zasavju in kot nam je povedal Radigoj Perger, v Društvu generala Maistra za Zasavje pripravljajo tudi razstavo o Maistrovih borcih iz Zasavja, ki jo bodo predstavili jeseni ob počastitvi praznika Dneva Rudolfa Maistra.

“Globok poklon pogumnim, požrtvovalnim fantom in možem iz Zasavja. In da njihov doprinos ne bo nikoli pozabljen, smo jim v zahvalo in večen spomin odkrili spominsko ploščo. Glede na številčni podatek za posamezno občino, smo se v našem društvu poenotili, da bo spominska plošča postavljena v občini Hrastnik,” pravijo člani iz Zasavja.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Nastavite budilke! Že jutri prvi zasavski nastop!

Čez nekaj minut se uradno pričnejo Olimpijske igre 2020, ki jih bomo lahko spremljali tudi na nacionalni televiziji. Prvi Zasavec, ki bo nastopil na...