32.5 C
Trbovlje
sreda, 23. junija 2021
ZON.siAktualnoAkcija: Ustvarite svojo mandalo

Akcija: Ustvarite svojo mandalo

Občina Zagorje ob Savi se pridružuje akciji Turistične zveze Slovenije in vabi občane k ustvarjanju zelenih mandal. Akcija bo potekala od 20. maja 2021, ko obeležujemo Svetovni dan čebel, do 22. maja 2021, ko ob Svetovnem dnevu biotske raznovrstnosti praznujemo Zeleni dan slovenskega turizma.

Mandale izvirajo iz območja Tibeta, Indije ter Nepala. Služijo kot simbol osredotočanja, meditacije, osebnostno zrelostnega procesa, zdravljenja ter zaščite. Mandala je krog, ki ga začnemo ustvarjat iz sredine navzven s simetričnimi krogi  z določenimi ponavljajočimi postavitvami oz. vzorci, ki ustvarjajo simetrijo.

Mandalo lahko naredimo iz naravnih materialov, velikost je poljubna. Tudi skupaj z otroki lahko v naravi ustvarimo svojo sliko. Liste, cvetove, plodove, storže, kamenčke, školjke lahko uporabimo za ustvarjanje raznovrstnih vzorcev (mandal) in na igriv način spodbujamo otrokov motorični razvoj, koncentracijo, občutek za red, lepoto in kadar je pri ustvarjanju prisotnih več otrok, tudi sodelovanje. Ustvarjamo jih glede na lokacijo. Recimo, ko smo v gozdu, jo naredimo iz storžev, kamenčkov, gozdnih plodov ipd. Cvetna ali travniška je iz različnih cvetov, lahko je tudi morska (školjke, kamenčki), kulinarična (zrna fižola, graha, koruze, celo makaroni) itd. Izbira je vaša, pustite domišljiji prosto pot.

Lahko jo pustimo na prostem v naravnem okolju, lahko pa si jo naredimo na trši podlagi (kartonu, lesu), kamor jo lepimo in potem občudujemo dlje časa.

Zeleno mandalo lahko ustvarite v še posebej privlačnem, a neznanem kotičku vašega kraja in ga na ta način dodatno promovirate. Med 20. in 22. majem bodo v Zagorju za postavitev mandal iz izključno naravnih materialov na razpolago tudi zelenice v parku dr. Janeza Drnovška in travnate površine okoli mestne ploščadi.

Ob koncu akcije bo TZS iz vseh prispelih fotografij ustvarila Vseslovensko turistično mandalo. Vsi zainteresirani lahko prijavo oddate tudi na spletni strani: https://turisticna-zveza.si/prijava-na-sodelovanje-v-akciji-zelena-mandala-za-biotsko-raznovrstnost-slovenije ali pa jo pošljite najpozneje do petka, 14. maja 2021, na elektronski naslov: info@turisticna-zveza.si.

S pomočjo zasavskih umetnic Severine Trošt Šprogar in Stanke Bantan pa vam slikovno predstavljamo, kako si lahko mandalo uredite tudi na svojem vrtu.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Do konca meseca je čas, da se odločite, kdo vam bo prinašal srečo

Ko je pred 30 leti Anton Lepoša šel čez mesto, se je marsikdo prijel za gumb; da bi mu le prinesel srečo. Dimnikarstvo Lepoša...