2.5 C
Trbovlje
sreda, 30. novembra 2022
ZON.siAktualnoUrbani sprehod za povezovanje prebivalcev v blokovskem naselju

Urbani sprehod za povezovanje prebivalcev v blokovskem naselju

Poznate urbane sprehode Jane’s Walk? Če ne, potem je jutri čas, da se ga udeležite po mestnih ulicah v središču Litije. Zbor udeležncev bo ob 10. uri pred Mestnim muzejem Litija, od koder se boste odpravili na sprehod do Rozmanovega trga. 

Sprehod se bo pričel pred Mestnim muzejem Litija.

Urbani sprehodi Jane’s Walk so približno dve uri dolgi vodeni sprehodi po mestnih četrtih, ki ozaveščajo o pomenu pešačenja po vsakdanjih opravkih in poudarjajo učinek, ki ga imajo lahko pešci na urejanje mestnega prostora. Sprehodi, ki jih prirejajo v številnih mestih po svetu, so namenjeni povezovanju prebivalcev s sosedi in sosesko in spodbujanju pripadnosti območju bivanja.

Obenem omenjenih sprehodi odpirajo priložnost za pogovor o težavah, s katerimi se stanovalci dnevno soočajo, ter omogočajo oblikovanje pobud, kako soseske narediti privlačnejše in prijetnejše za življenje. “Takšni sprehodi se odvijajo v prvem tednu maja po vsem svetu, so brezplačni, organizirajo jih prostovoljci. Njihov namen je obujati sporočilo Jane Jacobs, da je potrebno urbanistično zasnovo mesta oblikovati glede na potrebe ljudi,” pojasnjuje vodja sprehoda Jane’s Walk Kaja Mlakar Agrež, grafična oblikovalka in litijska občinska ter mestna svetnica. 

O stanovanjski problematiki tudi s strokovnjaki

Rozmanov trg

Kako bo torej potekal sprehod po Litiji? Zbrani se bodo na Rozmanovem trgu seznanili z zgodovino tega prostora, kjer je danes stičišče stanovanjskih blokov. Pogledali si bodo ureditev okolice blokov, novi blok na Maistrovi, se pogovarjali o stanovanjski problematiki v Litiji ter pogledali načrte za težko pričakovani pumptrack na Ježi. Sprehajalce bodo poleg Agreževe spremljali še zgodovinarka Tina Šuštaršič iz Mestnega muzeja Litija, krajinski arhitekt Žan Lovše in Helena Kovač iz podjetja Geoplan, pridružila pa se jim bo tudi Kati Zidar, višja svetovalka za okolje in prostor Občine Litija. 

V primeru dežja bo dogodek prestavljen na soboto, 21. maja. Organizatorji bodo odločitev sprejeli nocoj in jo sporočili tukaj. 

SORODNI ČLANKI:

Mladi Litijani, prispevajte k strategiji razvoja občine po vaši meri!

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Šest mesecev garanja in mama Nanda ima “svojo” garderobo

Člani Mladinskega gledališča Trbovlje so zavihali rokave ter s pomočjo sponzorjev prenovili garderobi v Domu svobode. Po šestih mesecih del, pri katerih je sodelovalo...
X