-- OGLAŠEVANJE --

Tukaj lahko najdete natančno število vaših sosed in sosedov

-- OGLAŠEVANJE --

Imena slovenskih naselij so zelo raznolika. Med njimi najdemo naselja z imeni, ki so enaka imenom nekaterih svetovnih prestolnic, pa tudi taka, ki nas s svojimi imeni skoraj odvrnejo od obiska. Zakaj je Statistični urad Republike Slovenije v svojem prispevku o slovenskih imenih izpostavil Zagorje ob Savi?

V Zagorju najbolj »zabavno« naselje v Sloveniji

»Nekatera naselja so poimenovana tako, da nas skoraj odvrnejo od obiska. V mislih imamo naselja, kot so na primer Hudo, Polom, Drama, Krivica, Blato, Tlaka in Svinjsko. Če bi si destinacije za izlet izbirali izključno na podlagi krajevnih imen, bi se raje odločili za Veselo Goro v občini Šentrupert ali pa Zabavo v občini Zagorje ob Savi. Kako veselo oziroma kako zabavno je v teh dveh naseljih, najbolje vedo njuni prebivalci: v prvem jih je bilo na začetku letošnjega leta 68, v drugem pa 44.« (vir: Surs.si)

Statistični urad je vzpostavil aplikacijo, kjer lahko vpišete ime naselja, v katerem živite in našli boste, koliko prebivalcev je tam, koliko moških in kako veliko je … V aplikaciji Krajevna imena uporabnik lahko najde tudi odgovore na vprašanja kot so: koliko naselij in ulic v Sloveniji ima enako ime in kolikokrat se posamezno ime ponovi; osnovne podatke o naseljih, po katerih povprašujete (število prebivalcev, število moških, število žensk, gostota prebivalstva, površina naselja); koliko hišnih številk je v ulicah, po katerih povprašujete; podatki o največjih in najmanjših naseljih (po površini, po številu prebivalcev) in še nekaj drugih …

V treh zasavskih občinah smo izbrali eno naselje in pokukali v podatke.

Naselje Turje v občini Hrastnik je edino s takšnim imenom v Sloveniji. V letu 2022 je bilo 271 prebivalcev, nekaj več moških kot žensk. V lanskem letu se je površina naselja spremenila.

In nadaljujemo v Dobovcu v občini Trbovlje. Trije Dobovci obstajajo v Sloveniji, a le eden je samo Dobovec. 5,736 kvadratnih metrov veliko naselje ima 173 prebivalcev in po dolgih letih je v letu 2022 v naselju več moških kot žensk.

V občini Zagorje ob Savi smo si izbrali naselje Zabava, ki ni veliko niti kvadratni kilometer. 24 moških in 20 žensk stanuje v naselju nad Mlinšami.

Zanimivo aplikacijo najdete na tej povezavi.

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Sporni nakupi nepremičnin – DA, varnost na zasavskih cestah – NE

Skozi naselje Vače, ki je tudi turistični kraj in pot do spomenika državnega pomena - GEOSS, vodi cesta, ki jo vsakodnevno uporabljajo domačini, turisti...
-- OGLAŠEVANJE --