today-is-a-good-day
5.1 C
Trbovlje
ponedeljek, 4. marca 2024
ZON.siAktualnoTrbovlje: Zbrali skoraj pol tone, največ v Sloveniji

Trbovlje: Zbrali skoraj pol tone, največ v Sloveniji

Nasmehu je namenjen prihodnji teden, Teden Rdečega križa.

Mateja Leskovšek

Sekretarka OZRK Trbovlje Mateja Leskovšek, ki je ob koncu lanskega leta prevzela vodenje trboveljskega območnega združenja, poudarek daje na prostovoljce. Aktivnih je v Trbovljah 20 in po besedah Leskovškove postorijo zares veliko. Pomagajo v skladišču, pri sprejemu in razdeljevanju hrane, sortiranju, sprejemanju in izdajanju oblačil, prevzemanju hrane v trgovinah in prevozih do Menažke in še veliko drugih stvari”.

Mesečno za okoli 6 tisočakov hrane

»Želimo, da ljudje vidijo, kako je in kaj se dogaja pri nas. Da imajo boljšo predstavo o našem delu, da vedo, glede česa vsega se lahko na nas obrnejo,« pravi Leskovškova.

Urnik prireditev in aktivnosti je res zapolnjen in pester. Razstava v trboveljski knjižnici, obisk prvošolcev, stojnica pri tržnici, predavanje o krvodajalstvu za dijake 4. letnikov Srednje tehniške in poklicne šole Trbovlje,  razdeljevanje peciva, ki so ga spekli osnovnošolci, predstavitev uporabe defibrilatorja na Občini Trbovlje, 7. Zasavski humanitarni tek, zbiranje prostovoljnih prispevkov na Lan partyju, sodelovanje pri krvodajalski akciji motoristov …

Nova sekretarka povzame zadnje četrtletje, od prevzema: »Če nanizam nekaj statističnih podatkov, 442 posameznikom smo razdelili evropsko hrano, skupaj z njihovimi družinskimi člani je hrano dobilo 783 ljudi. 337 jih je do zdaj že prejelo hrano iz Menažke, torej donirano hrano. Gre za projekt, ki ga izvajamo skupaj z obema trboveljskima Lions kluboma. Naši prostovoljci donirano hrano zvečer prevzamejo v treh trgovinah, pripeljejo v Menažko, ustrezno shranijo, naslednje jutro jo razdelimo. V povprečju je te hrane za okoli šest tisočakov mesečno,« doda. Ker tu in tam še vedno pride do nejasnosti in nevednosti, ponovno poudarjajo, da je že od lanskega leta nov termin delitve hrane in sicer vsak dan ob 10. uri. Posameznik lahko pride vsak drugi dan.

Zbrali skoraj pol tone hrane

Zelo veseli in ponosni so tudi zaradi podatka, da je bilo v zadnji akciji RKS »Zbiramo hrano. Lahko pomagaš.«, ki poteka v številnih slovenskih trgovinah, prav v Trbovljah zbrane največ hrane. V akciji so zbrali 467 kg hrane, kar je največ v Sloveniji.  Takšne stvari dajejo potrdilo, da smo kljub vsemu v Trbovljah dobri in solidarni ljudje, doda. Sicer pa opažajo, da v zadnjih približno dveh letih glede števila prosilcev za hrano in drugo pomoč ni večjih nihanj. »Podatki kažejo, da so se stvari malce umirile, se pa pogosteje med njimi pojavljajo upokojenci,« pove.

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Trboveljčani iščejo častnega občana

Čas je za letošnje zbiranje predlogov za podelitev naziva "častni občan" in "prvojunijske nagrade" v Občini Trbovlje. Predloge lahko oddajo posamezniki, nevladne organizacije, društva,...