-- OGLAŠEVANJE --

TRBOVLJE: Otrokom vegi meni v vrtec ali ne?

-- OGLAŠEVANJE --

V trboveljski vrtec je prišla pobuda, da bi otrokom omogočili vegansko ali vsaj vegetarijansko prehrano. Kar pa ne pomeni le, da špagetom odvzamejo mesno polivko, temveč da tudi vegetarijancem prilagodijo celoten polnovreden obrok.

Vegi menije v vrtce?

Mitja Duh s hčerko.

Za svojo hčerko bi Trboveljčan Mitja Duh želel, da se v vrtcu prehranjuje vsaj vegetarijansko. Zaenkrat to rešujejo tako, da jo med kosilom vzamejo iz vrtca in jo nahranijo ali pa v vrtcu poje tisto kar ni mesno. Svojih prepričanj ne želi vsiljevati drugim, ko je iskal enakomisleče na družbenem omrežju, je razočarano ugotovil, da so se pod objavo zvrstili zlobni komentarji takšnih, ki “še najmanj vedo o tem, kakšno hrano je treba uživati”.

V Trbovljah nas je več, zatrjuje Duh, ki bi radi da trboveljski vrtec omogoči polnovredne vegetarijanske obroke njihovim malčkom. Sam je namreč prepričan, da je vse, kar je v mesu mogoče nadomestiti z drugo hrano, le dobro je treba poznati vsebnosti živil.

Pediatrinja odločno proti

Prehrana otrok naj ne bi bila vegetarijanska, še manj pa veganska, poudarja hrastniška pediatrinja dr. Katarina Potušek Kuhar, saj po njenem ni mogoče popolnoma nadomestiti mlečnih in mesnih izdelkov. Njen nasvet staršem predšolskih otrok je, da uživajo čim bolj raznovrstno in zdravo hrano, pripravljeno doma. “Čim manj predelanih izdelkov, starši naj točno vedo, kaj njihovi otroci jedo in iz kje izvira ta hrana” še zaključi zdravnica.

Otroci vegetarijancev jedli, kar so želeli

Ravnateljica Vrtca Trbovlje Gordana Vranešič.

V trboveljskem vrtcu so že imeli več otrok vegetarijancev, ki so otroku dovoljevali, da je v vrtcu jedel, kar je želel, pojasni ravnateljica. Tokrat so po nekaj letih prvič prejeli pobudo, da bi imeli tudi vegetarijanski meni. Več imamo primerov, ko starši iz verskih razlogov ne dovolijo otroku jesti svinjine. Nekaterim moramo odstraniti meso in omako, drugim samo meso. Sicer pa po besedah Gordane Vranešič v Trbovljah pripravljajo 29 različnih dietnih obrokov otrokom, kjer so starši prinesli zdravniško potrdilo. “Dietne obroke pripravlja dietna kuharica, ki ima izračunan normativ, koliko diet skuha dnevno, oziroma opravi še drugo delo. O normativu govorim zato, ker imamo zaposlenih toliko kuharjev in kuharskih pomočnikov, kot nam jih za število obrokov dovoljuje zakonodajaše odločitev o prehrani utemelji Vranešičeva prepričana, da se otrokom s prepovedjo uživanja določenih vrst hrane krši njihova pravica do proste izbire.

Litijski vrtec nudi vegi obroke že vrsto let

V Litiji staršem vegi hrano nudijo že vrsto let. Od 620 vrtčevskih otrok vegetarijansko hrano koristijo štirje. Hrano pa prilagajajo tudi vsem z alergijami, preobčutljivostjo, boleznimi, tudi brez svinjine. “Otroci z vegetarijansko prehrano ne pomenijo veliko dodatnega dela” pojasnjuje ravnateljica Liljana Plaskan, zaposleno imajo dietno kuharico, ki skrbi zato, da imajo vsi otroci polnovredna kosila. In kot še doda, se cena vrtca zaenkrat na ta račun ni povečala.

Zastarele prehranske smernice

Šole in vrtci pri pripravi prehrane izhajajo iz Smernic zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, te pa so po mnenju Duha zastarela. Napisane so bile že v letu 2005.

Zagotavljanje vegetarijanske prehrane v šolah in vrtcih ni dolžnost javnih zavodov, pravi Varuh človekovih pravic, je njihova dobra volja. Na Inštitutu za varovanje zdravja, kot na Ministrstvu za zdravje menijo, da, če je hrana otroka vegetarijanska, mora biti ta skrbno načrtovana – kar pomeni, da to ni zgolj odstranitev mesa. Obrok mora biti tako energijsko kot vitaminsko enako kakovosten kot mesni obrok. “To pa vsekakor zahteva ustrezno dodatno znanje, nekoliko drugačno organizacijo dela v šolski kuhinji, nekaj dodatnega kadra (kar je odvisno od financerja), pa tudi nekaj dobre volje” še zapiše Varuh človekovih pravic v odgovor staršem.

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Prosto in v celoti obnovljeno 75 m2 veliko stanovanje v centru Trbovelj

Na voljo in vseljivo takoj po podpisu pogodbe je dvosobno stanovanje s kabinetom v Trbovljah, na Trgu revolucije 26.  Družba Spekter oddaja stanovanje v najem...
-- OGLAŠEVANJE --