-- OGLAŠEVANJE --

Trboveljska knjižnica bo dobila čisto svojo E-slikanico, to pa je le prva od napovedanih novosti

-- OGLAŠEVANJE --

Da bi vse več brali tudi najmlajši, so v Knjižnici Toneta Seliškarja Trbovlje ustvarili prav posebno elektronsko pravljico o knjižnem črvičku Tončku Knjigoljubu. Kmalu pa bo nov izgled pridobila tudi spletna stran, tokrat primerna tudi za slabovidne, dislektike in celo tujce. Ob nizanju novosti, pa v trboveljski knjižnici z veseljem poročajo o novi domoznanski zbirki, ki so jo javnosti predstavili prav v tem tednu.  

Pogumen vstop knjižnice v digitalno okolje

Vesna Lenič Kreže in Katra Hribar Frol

»Z željo po spodbujanju branja najmlajših prebivalcev Trbovelj smo napisali in oblikovali tudi elektronsko knjigo, pravljico o knjižni maskoti, knjižnem črvičku Tončku Knjigoljubu, ki že vrsto let k branju spodbuja naše najmlajše obiskovalce,« nam je zaupala direktorica knjižnice Katra Hribar Frol, ki je spisala besedilo, ilustracije pa so Vesne Lenić Kreže. Skupaj sta v življenje obudili še enega prebivalca trboveljske knjižnice, ki sedaj dela družbo knjižničnemu škratu Bukmandeljcu, ki je svojo pravljico dobil že leta 2016. Elektronska knjiga bo predvidoma konec leta dostopna na prenovljeni spletni strani Knjižnice Toneta Seliškarja Trbovlje, na voljo pa bo tudi kot zvočna pravljica in pravljica v znakovnem jeziku. E-slikanica, ki skupaj z ilustracijami obsega 26 strani je oblikovana dislektikom ter slabovidnim prijazno.

Na prenovljeni spletni strani bo zaživela tudi spletna zbirka domoznanskega fotogradiva, ki ga hrani trboveljska knjižnica in je bila v tem tednu premierno predstavljena zainteresirani javnosti. Zbirko bodo nenehno dopolnjevali, obljubijo v knjižnici, trenutno pa obsega več kot 15.000 fotografij. Zbirko so nadgradili tudi z virtualnim zemljevidom nekdanjih vhodov v rudniške rove na območju Trbovelj.  Vse skupaj pa ne bi šlo brez pomoči Antona Lisca in Roka Sterniše, ki sta sodelovala kot poznavalca zgodovine.

Za svoj trud bodo prejeli tudi nov certifikat

Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje je bila s projektom Dvig digitalnih kompetenc – »Digi.komp« lansko leto uspešna na razpisu Norveškega finančnega mehanizma. Projekt »Digi.komp« izvajamo skupaj z Zasavsko ljudsko univerzo in Delavskim domom Trbovlje ter norveškim partnerjem PIKSEL. Namen projekta je spodbujanje uporabe digitalne tehnologije.

V okviru teh aktivnosti so zadnje leto v knjižnici ob pomoči založbe Beletrina oblikovali povsem novo spletno stran Knjižnice Trbovlje, ki bo dostopna predvidoma konec leta in bo v celoti prilagojena vsem, tudi osebam s takšnimi in drugačnimi omejitvami. Za trud in vse delo, ki so ga vložili v to novo spletno stran, bo Knjižnica Trbovlje prejela tudi certifikat NSIOS, ki potrjuje, da je njihova spletna stran postavljena v skladu z zahtevanimi standardi in dostopna za invalide, starejše, za tiste, ki niso vešči rabe računalnika in spleta, ter uporabnike s šibko internetno povezavo, pripadnike narodnostnih manjšin in tujce, ki ne govorijo slovensko.

FOTO: Tako bo videti sodobna knjižnica v Trbovljah

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Praznovanje trboveljskih potapljačev: Toni Mrak se pri 80 letih še vedno potaplja

Muhasta in nepredvidljiva Sava je zaradi svoje neraziskanosti izziv potapljačem. Veliki ljubitelj narave in povodnega sveta je DPD Trbovlje- Društvo za podvodne dejavnosti Trbovlje,...
-- OGLAŠEVANJE --