24.1 C
Trbovlje
sobota, 25. junija 2022
ZON.si1+1=2Trboveljčani ustvarili aplikacijo, kjer z mislimi slikaš na digitalno platno

Trboveljčani ustvarili aplikacijo, kjer z mislimi slikaš na digitalno platno

Laboratorij raziskovalne umetnosti in kulture je v sodelovanju s Srednjo tehniško in poklicno šolo Trbovlje sestavil raziskovalno ekipo, ki je pred kratkim predstavila sadove svojega dela.

Dijak 2. letnika računalništva in zmagovalec Hackatona Jon Tavčar je skupaj z učiteljem Urošem Ocepkom ter vodjo raziskovalnega laboratorija Mašo Jazbec razvil prototip inštalacije, s katero lahko uporabniki preko BCI naprave slikajo na digitalno platno.

Z leve proti desni: Uroš Ocepek, Jon Tavčar in Maša Jazbec.

Prvi tovrsten prototip BCI-inštalacije so trije Trboveljčani dokončali v tem tednu. »Uporabnik izbira med ponujenimi potezami in barvami, vse ostalo pa naredi računalniška platforma. Čast prvega testiranja končne različice prototipa je pripadala Jonu Tavčarju« nam ponosno pove Uroš Ocepek.

Prototip je nastal z idejo, kako širši publiki, predvsem pa mladim, predstaviti umetniška dela lokalnih umetnikov. Za osnovni koncept slikanja so izbrali eno izmed slikarskih tehnik, ki jo je uporabljal pokojni trboveljski akademski slikar Janez Knez. Za referenci pri izboru potez in barv pa njegovi deli Jutro na Izlakah in Novomeški paysage. Razvoj inštalacije, po besedah profesorja računalništva, pa ima izjemen pomen tudi za osebe z omejitvami: »Namen inštalacije ni samo uporabiti sodobno tehnologijo na področju umetnosti/kulture, ampak tudi pomagati vsem tistim, ki ne morejo slikati zaradi raznovrstnih omejitev.«

Prvi uporabniki bodo lahko inštalacijo poskusili že na informativnih dneh v februarju.

Prva umetnija ustvarjena z aplikacijo.

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Ulična razstava, tokrat v čast Sagor-ju (poznate ime?)

Občina Zagorje ob Savi je v mestnem središču popestrila kulturno ponudbo, saj je ob glavni cesti med krožiščem in Sparom postavila panoje za ulično...
X