-- OGLAŠEVANJE --

Toliko slabe volje zaradi visokih položnic, izplačali pa le 5000 evrov pomoči

-- OGLAŠEVANJE --

V občini Trbovlje, kjer so se to zimo soočili z enimi najvišjih cen ogrevanja v državi, so do zdaj prejeli 151 vlog za pomoč pri kritju stroškov ogrevanja. Do nje so sicer upravičeni najranljivejši občani, a ne več kot za dva meseca v kurilni sezoni in prav tako ne več od polovice stroška ogrevanja oziroma največ 70 evrov na mesec. Do zdaj je občina sofinancirala za dobrih 5000 evrov stroškov daljinskega ogrevanja. 

Komisija je za januar obravnavala 84 vlog, od tega je bilo 73 vlog popolnih, 11 vlog pa ni ustrezalo pogojem pravilnika. Ta med drugim določa, da mesečni neto dohodek prijavitelja v mesecu pred oddajo vloge ni presegal 800 evrov za samsko osebo oziroma za družine 450 evrov na družinskega člana. “Vse vloge, ki so bile popolne, so bile tudi odobrene,” so pojasnili na občini in dodali, da je bila večina vlagateljev v januarju upokojencev, ki živijo sami in imajo pokojnino nižjo od 800 evrov. 

Med upravičenci do pomoči pri plačilu ogrevanja je bilo januarja še 11 vlagateljev, ki so prejemniki denarne socialne pomoči, 6 vlagateljev ima plačo, 1 vlagatelj pa denarno nadomestilo. “Vloge, ki so bile zavrnjene, teh je bilo za mesec januar 11, so bile zato, ker vlagatelji največkrat niso navedli pravih podatkov glede stalnega bivanja. Na primer na vlogi so označili, da gre za samsko osebo, iz uradnih evidenc pa izhaja, da ima stalno bivanje v istem stanovanju še kdo drug,” so primer zavrnitve vloge pojasnili na občini. Trije občani denimo kljub pozivom prav tako niso priložili položnice komunale, iz katere bi bil razviden strošek daljinskega ogrevanja.

Najnižji znesek pomoči je bil 9 evrov

Najnižja odobrena pomoč za januar je znašala 9,16 evra, najvišja pa 70,00 evrov, kar je tudi najvišji znesek pomoči, določen s pravilnikom. Podobno je bilo tudi februarja, ko je bilo očitno že čutiti upad stroška daljinskega ogrevanja. Januarja je namreč občina upravičencem dodelila za 2831 evrov pomoči, februarja pa že okoli 600 evrov manj. Za mesec marec bo komisija vloge obravnavala v začetku aprila, so še pojasnili na občini. 

Na občini so za ta ukrep rezervirali 45.000 evrov, zato jih je slab odziv občanov presenetil.

Občina Trbovlje je sicer v proračunu oz. v prvem rebalansu proračuna za leto 2022 za ta namen zagotovila 45.000 evrov sredstev. “Zagotovo nas preseneča dejstvo, koliko vlog je bilo glede na slabo voljo nekaterih občank in občanov dejansko oddanih. Pričakovali smo namreč, da bo teh precej več, trenutno pa je porabljena zgolj dobra desetina sredstev, namenjenih pomoči pri plačilu stroškov daljinskega ogrevanja,” so nekoliko presenečeni nad slabim odzivom občanom na trboveljski občini.

Ob tem so še poudarili, da je zlasti pri upokojencih, ki živijo sami, in se zato pričakuje, da bodo položnice za komunalo plačali težje kot drugi občani, cenzus višji kot za varstveni dodatek. Ta namreč trenutno znaša 591 evrov, torej več kot 200 evrov manj kot je pogoj za izplačilo pomoči pri ogrevanju v trboveljski občini. 

SORODNI ČLANKI:

Kriteriji za prejem finančne pomoči pri ogrevanju še dostopnejši

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Objavljamo seznam lokacij, kjer bodo jutri merili z radarji!

Maraton nadzora hitrosti bo na teh lokacijah potekal jutri, 19. aprila med 6. in 18. uro. Z vnaprejšnjim obveščanjem voznikov in objavo lokacij želijo...
-- OGLAŠEVANJE --