24.5 C
Trbovlje
petek, 19. avgusta 2022
ZON.siAktualnoTo je središče za Slovence doma in tudi za tiste po svetu

To je središče za Slovence doma in tudi za tiste po svetu

Tu je središče za vse Slovence doma in po svetu. Naj se od tod širi tudi najplemenitejša misel, trdno in odločno hotenje do poštenja, kakršno je bilo pesnikovo z jasno vizijo sveta brez sovraštva. (Peter Svetik, 8. februarja 1986 na proslavi ob kulturnem prazniku na GEOSSU.)

Kdo še ni slišal za GEOSS srce Slovenije? Če je dolžnost vsakega Slovenca, da vsaj enkrat v življenju obišče Triglav, potem je njegova dolžnost tudi to, da obišče Geometrijsko središče Slovenije.

Anka Kolenc, aktivna članica Društva GEOSS, ki je bila med pobudniki projekta GEOSS, pripoveduje: “Tu blizu, na Savi je nekoč učil učitelj Jože Župančič. V kombiniranem oddelku je moral skrbeti za pozornost več generacij in je večkrat imel odlične ideje, kako izzvati pozornost učencev. Ena od idej, bolj razmišljanje, je bila, da se prav tu nekje blizu, nahaja središče Slovenije. Njegov učenec, ki si je to dobro zapomnil, je bil Jože Dernovšek, ta je kasneje postal litijski župan in bil eden od pobudnikov projekta GEOSS.”

Tako je na njegovo pobudo Projekt GEOSS leta 1981 zasnoval in izdelal Peter Svetik. Natančen izračun je opravil Marjan Jenko, pomnik GEOSS in okolico pa je oblikoval Marjan Božič. Od leta 2008 naprej je dan določitve Geoss točke tudi praznik Občine Litija.

Na vroč junijski dan smo se na Vačah pogovarjali z Anko Kolenc, ki tudi po tolikih letih ne skriva navdušenja nad sporočilom, ki ga svetu pošilja GEOSS in z zagnanostjo, ki ji jo marsikdo zavida, promovira osrčje Slovenije. Kot pravi, so tu združene vse slovenske lepote.

GEOSS je bil slavnostno predan javnosti leta 1982

Geoss Slivna

GEOSS je bil slavnostno predan javnosti leta 1982. Na pomniku so takrat vklesali verze današnje himne, označene pa so bile tudi strani neba. V neposredni bližini so posadili lipo, kasneje pa so postavili drogove za zastave, več plošč ter slovenski grbi. Obelisk z grbom, ploščo z napisi, lipo in zastavami simbolizira središče vseh Slovencev. Maja 2003 je postavljen še spomenik Rodoljubu, posvečen udeležencem osamosvojitvene Vojne za Slovenijo 1991, ki ga je postavila Zveza veteranov vojne za Slovenijo. Sestavljen je kot mozaik iz različnih kamnov, zbranih po raznih krajih Slovenije. Na sprednji strani je plošča konjenika iz situle z Vač, ki je avtorsko delo Zvonimirja Kolenca, in pod njo napis Rodoljubu osamosvojitvene vojne za Slovenijo 1991.

Replika situle iz Vač, VAČE

21. maja 1983, so v Kleniku na začetku današnje arheološke poti postavili petkrat povečano kopijo situle iz Vač (original je star okrog 3000 let), kakšnih petdeset metrov pod mestom, kjer jo je v devetnajstem stoletju našel vaščan Janez Grilc. Kipar Vekoslav Bombač je kopijo v bronu izdelal zelo natančno. Posnetek plašča situle si lahko ogledate tudi v muzeju na Vačah, kjer so dobro razvidne sličice dogajanja v preteklosti, kot neki naš prvi zgodovinski strip. Slike so razvrščene v tri vrste. V najvišji je slavni sprevod jezdecev in vodnikov s simbolom večnega življenja. V srednji so prizori iz vsakdanjega življenja – žrtvovanje, služenje vladarju, rokoborba. V tretji najnižji so prizori iz živalskega sveta.

Društvo GEOSS je društvo posebnega pomena in izjemnih ljudi. V letih delovanja društva se je zvrstilo nekaj strokovnih ekskurzij, sicer pa ima redne sestanke vseh svojih delovnih teles, ki so posvečeni predvsem skrbi za razvoj in varovanje GEOSS-a. Leta 2003 je bil sprejet Zakon o geometričnem središču Republike Slovenije, in je tako Slovenija edina država v Evropi s pravno uveljavljenim središčem. Kmalu potem je država ožje območje GEOSS-a odkupila, Društvo GEOSS pa ga je dobilo v upravljanje s koncesijsko pogodbo, ki se podaljšuje vsakih pet let. Društvo GEOSS je tako postalo zakoniti varuh in pobudnik vseh simboličnih vsebin središčne točke Slovenije – geometričnega središča Slovenije.

Društvo se lahko pohvali tudi z različnimi projekti. Projekt SRCE EVROPE, HE-ART, izvira iz poslanstva GEOSS-a, iz središčne točke srca Slovenije. Poslanstvo GEOSS-a sta že leta 1981 izoblikovala vodilna graditelja tega srca: pobudnik Dernovšek in Svetik. Želela sta zasnovati točko, ki bi s spoznavanjem in sprejemanjem duševnih sestavin svojega narodnega ustroja zagotavljala povezovanje, prijateljstvo, sočutje in medsebojno sprejemanje vseh ljudi, ne glede na njihove razlike, načine razmišljanja in pripadnosti. Mednarodno širitev projekta je v letu 2012 z Mednarodnim dnem prijateljstva Vranov let, zasnovala naša sogovornica Anka Kolenc.

Društvo pripravlja novi projekt Jutard, ki ga bodo prijavili avgusta. To je projekt, s pomočjo katerega se bodo mladi pripravljali na državljanstvo Evrope. Kot pravi Alenka, to bo srčna vzgoja za evropsko državljanstvo v evropskih šolah, da bi bolje razumeli in spoštovali drug drugega.

Če bi radi obiskali Vače in okolico, si lahko poleg Geoss-a in situle ogledate še naravni spomenik fosilne morsko obale, trg, staro tehtnico, božji grob, alejo ustvarjalnost, arheološko pot, Muzej Petra Svetika, pustolovski park … Povsod se prepletajo lepota narave in stavbna dediščina  s preteklostjo. Društvo GEOSS oziroma Družinsko gledališče Kolenc pa vam bo z veseljem priskočilo na pomoč z informacijami in vodenim ogledom.

Lani je Vlada Društvu za razvoj in varovanje GEOSS z Vač, za pet let podaljšala koncesijo za upravljanje območja GEOSS. Ugotovljeno je bilo, da so izpolnjeni zahtevani pogoji za podaljšanje koncesije. O podaljšanju koncesije je pozitivno mnenje, kot pristojna lokalna skupnost podala tudi Občina Litija.

GEOSS

Društvo GEOSS, Vače

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

V podjetju vzel plačilno kartico in zapravil 2000 evrov

Policisti v Zasavju so poleg rednih nalog obravnavali še: PP Zagorje ob Savi V ponedeljek so na Opekarni obravnavali prometno nesrečo z materialno škodo in pobegom, v...
X