5.5 C
Trbovlje
sobota, 24. februarja 2024
ZON.siAktualnoTina Baloh: iz Kisovca v sam svetovni vrh

Tina Baloh: iz Kisovca v sam svetovni vrh

Mlada zasavska športnica v svetovnem vrhu.

Po tem, ko je lanskega oktobra ugnala vso globalno konkurenco v kickboxingu in v sosednji Italiji osvojila naziv mladinske svetovne prvakinje, je Tina Baloh na pragu decembra svojo odlično formo potrdila še v članski kategoriji v point-fightingu in se z nedavnega svetovnega prvenstva v kickboxingu v turški Antalyi vrnila z zlato medaljo.

Kdaj se zgodi preskok iz “navadnega” športnika do profesionalnega?   

Ne gre za enkraten dogodek, pač pa proces, ki ga oblikuje trdo delo in usmerjenost k ciljem. Med športniki je svetovna špica in s tem prehod med profesionalce, tista, v katero posežeš z naslovi iz svetovnih ali evropskih prvenstev. Za svojo prelomnico bi pa vsekakor vzela celotno lansko leto in osvojitev naslova mladinske svetovne prvakinje. Z osvojitvijo članskega naslova pa menim, da je tudi ta tisti, ki popelje športnika na sam svetovni vrh.

Je temu primerna tudi intenziteta treningov?     

Vsekakor. V pripravljalnem obdobju, to je tik pred prvenstvom, so treningi vsak dan, tudi dvakrat dnevno. Skozi sezono pa imam treninge 3-4 krat tedensko. Nek začrtan urnik obstaja, se mi pa zdi pomembno poudariti, da se sama odločim, kdaj in kako pogosto bom trenirala. Tudi zato življenja, kakršnega kroji šport, ne bi opredelila kot prikrajšanost za nek povprečen, ustaljen življenjski ritem v primerjavi z vrstniki –  priznam pa, da bi rajši kakšen dan poleti ležala na plaži ali bila na kakšnem žuru kot pa ”švicala” v telovadnici (smeh, op.a). Da se vrneva nazaj k resnemu zaključku: Če pogledam za nazaj, bi se vedno odločila enako, kajti moj trud se je do zdaj (predvsem v zadnjih letih) poplačal.

Borilne veščine so zelo širok pojem. Kakšen šport pa je kickboxing preko opisa za nekoga, ki te discipline sploh ne pozna?        

osebni arhiv

Že sámo ime ”kickbox” nakazuje, da imamo opravka z boksanjem in brcanjem. Tako je tudi najbolj razumljivo, če ljudem poenostavljeno povem, da se tepem in brcam (smeh). Znotraj kickboxa pa obstaja več disciplin, ki se med seboj razlikujejo po načinu borbe, moči udarca in točkovanja. Jaz se borim v disciplini «point-fighting’«, kar pomeni borba na točko in se ob vsaki točki borba ustavi in ponovno začne. «Light contact’« je pa na primer ena izmed disciplin, kjer se borba prekine le ob izhodu iz borišča ali nepravilnemu udarcu (za primerjavo s point-fightingom).

Katere so vrline, ki jih tekmovalec borilnih veščin mora imeti?          

Vztrajnost. Ta je po mojem mnenju najpomembnejša vrlina, saj brez vztrajnosti ne moreš niti kot športnik niti kot človek realno računati na napredek in končno tudi na uspeh. Poleg tega so v borilnih športih nujne tudi značajske lastnosti kot so disciplina, natančnost, potrpežljivost in poštenost.

Pa vzorniki?      

Posebnega vzornika nimam. Mi pa precejšen motivacijski dejavnik predstavljajo vsi športniki kot tudi ne-športniki, ki imajo nek postavljen cilj in se ga na vso moč trudijo uresničiti.

Tina Baloh po uspešno zaključenem športnem oddelku Gimnazije in ekonomske srednje šole svojo izobraževalno pot od letošnjega oktobra nadaljuje na Fakulteti za varnostne vede, smer varstvoslovje. 19-letna perspektivna športnica, članica Pon Do Kwan Zagorje, šport postavlja visoko na lestvico prioritet, a na najvišje mesto vendarle ne, saj se kljub svoji mladosti zaveda, da se zgolj od kickboxinga v Sloveniji ne da živeti.

V svetovnem vrhu, finančnih nagrad pa od nikoder

Cilji seveda, brez ozira na nagrade, ostajajo.        

Cilj v prihajajoči sezoni je enak kot vsako leto. Zmagati na vsakem tekmovanju, katerega se udeležim. Največ truda pa bo definitivno potrebno vložiti v najboljšo možno formo za evropsko prvenstvo konec novembra 2020.

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

V spletni goljufiji oškodovana za več 1000 evrov

V minulem tednu so policisti na območju Zasavja, poleg rednih nalog, obravnavali še: PP Hrastnik Prijavo kaznivega dejanja v ponedeljek. Neznani storilec je poškodoval vetrobransko steklo...