25 C
Trbovlje
ponedeljek, 29. maja 2023
ZON.siAktualnoTET zapustil sindikalist. Rešitev Čehi?

TET zapustil sindikalist. Rešitev Čehi?

Pred natanko tremi tedni je skupščina Tet sprejela sklep o redni likvidaciji in za likvidacijskega upravitelja imenovala Luko Podjeda, ki po treh tednih še vedno ni odgovoril na naša vprašanja. O problematiki Teta bo govora tudi danes na srečanju s predsednikom vlade v Trbovljah.

Predsednik sindikata Tet Aleš Žagar odstopil

Žagar se je prijavil na razpis za delovno mesto v skupini HSE in bil poleg še enega sodelavca tudi izbran. Z mesta predsednika je odstopil, zaradi nove zaposlitve, saj, kot pravi, 'se mi ne zdi prav in smiselno, da bi ostal predsednik.'

Njegovo mesto je trenutno prevzel podpredsednik Jani Urbajs, ki se je s skupino delavcev v petek odpravil na posvet k trboveljski županji, kjer so uskladili stališča za današnje srečanje s premierjem.

Urbajs: 'Tet je pomemben člen zasavskega gospodarstva in ne želimo, da v Zasavju nastane še večja socialna stiska kot je že.'

Sindikat vidi rešitev v sodelovanju s češkim podjetjem Carbounion, ki je trboveljski termoelektrarni že sedaj vsake toliko dobavljal premog. Češka družba, po podatkih na njihovi spletni strani, s kapitalom 42 milijonov evrov in skupine za leto 2013 v višini 10,5 milijarde, se menda zanima za najem termoelektrarne.

Da bodo naprave, če bodo celo zimo stale praktično uničene – je velika škoda, pove Urbajs in pojasni, da bi z najemom država obdržala energetsko lokacijo, ki služi svojemu namenu in sledila načrtu, ki omogoča obratovanje do leta 2020.

Svoja stališča bodo danes Tetovci predstavili Cerarju in vsem udeležencem srečanja. Od države poleg rešitve za ohranitev energetske lokacije namreč pričakujejo tudi, da bo pripravila socialni sporazum. 'Če so lahko vse carinike, ki so ozko usmerjeni kader, prezaposlili, bi morali prezaposliti tudi teh nekaj široko usmerjenih kadrov iz termoelektrarne' je prepričan trenutno prvi sindikalist Tet Jani Urbajs.

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Sumijo na požig, ki se je iz enega avtomobila razširil še na drugega in na smetnjake

Policisti v Zasavju so poleg rednih nalog obravnavali še:   PP Zagorje ob Savi: - v soboto so policisti nudili asistenco zdravstvenemu osebju ZD Zagorje ob Savi -...
X