-- OGLAŠEVANJE --

V tednu knjižnic preverjamo ali v Zasavju po koroni beremo manj ali več?

-- OGLAŠEVANJE --

V prihajajočem tednu knjižnice po vsej Sloveniji praznujejo Teden splošnih knjižnic, zato se bodo v tem obdobju v knjižnicah zvrstili različni dogodki. Obdobje zaprtja knjižnic je slabo vplivalo na izposojo gradiva, a kot kaže – se razmere vračajo v stare tirnice.

V Zasavju največ izposoje med odraslimi

V Hrastniku si knjige največ izposojajo odrasli, le teh je v knjižnico vpisanih dvakrat toliko kot otrok in mladine. Kot nam še pove direktorica knjižnice Mateja Smodiš, si največ izposojajo leposlovje. Korona je v hrastniški knjižnici prinesla upad izposoje, trend pa se zdaj ponovno obrača navzgor.

Tudi v Trbovljah si največ knjige izposojajo odrasli, tesno pa jim sledijo predšolski otroci. In čeprav se je v času epidemije število članov zmanjšalo pa so zabeležili več izposoje gradiva. Največ odraslih med bralci opažajo tudi v Litiji, kjer se stanje izposoje vrača na čas pred korono. Pozitivno se v zadnjem času kaže povečano število vpisanih članov.

Prenova prinesla tudi nove bralce

Zagorski bralci so starostno kar enakovredno razporejeni, še najmanj obiska, kot poročajo z Knjižnice Mileta Klopčiča Zagorje, imajo s strani študentov. Izposoja v zadnjih dveh letih rahlo raste, članstvo je konstantno. »Smo pa opazili povečan vpis otrok po otvoritvi prenovljenega oddelka za mladino,« še doda Matej Strgaršek, direktor knjižnice.

Sporočilo letošnjega prazničnega tedna se glasi IZVOLITE (V) KNJIŽNICO!

Skozi projekt Tedna splošnih knjižnic z naslovom Izvolite (v) knjižnico! so v zasavskih knjižnicah pripravili kar nekaj zanimivih vsebin. Z njimi pa želijo pri občanih povečati zanimanje za branje, saj je v koronskem letu (2020) prišlo do upada izposoje knjig. Kot nam iz zasavskih knjižnic sporočajo, zanimanje za branje raste.

Splošne knjižnice spodbujajo ustvarjalnost, širijo znanja, pomagajo pri iskanju informacij in še mnogo več. V Sloveniji so knjižnice dostopne v vseh okoljih, svoje poslanstvo izvajajo v 274 krajevnih enotah, med njimi tudi v Zasavju.

Vesna Horžen, predsednica Združenja splošnih knjižnic, je ob tem povedala: “Knjižnice so zaupanja vreden svet v malem, ker hranijo in omogočajo dostop do duha in znanja vsega človeštva. So poslednja oaza človečnosti. Živimo in delamo v času, ko je zaupanje vrednota, ki izginja, knjižnice pa se jo trudijo ohranjati in s tem omogočajo možnosti za prihodnost. Zato je pomembno, izvoliti oziroma izbrati knjižnico!

Brezplačna članarina, knjiga v dar in še literarni večer v Hrastniku

V Knjižnici Antona Sovreta Hrastnik, so za obiskovalce pripravili naslednje dogodke:

Danes bodo vsakemu obiskovalcem podarili knjigo iz zbirke knjižničnih darov, jutri bodo novo vpisanim članom podarili brezplačno članarino za eno letov četrtek, 17. 11. 2022 pa sledi literarni večer in zaključek bralne značke z Ireno Štaudohar.

Litijska knjižnica bo pogovorno obarvana

V ponedeljek, 14.11. ob 19. uri bo v Kulturnem centru Litija potekalo srečanje z Vladom Poredošem. Pogovorne večere z znanimi Slovenkami in Slovenci Knjižnica Litija skupaj s Kulturnim centrom Litija pripravlja že več kot 10 let.

V torek, 15.11. bo v litijski knjižnici ob 19. uri predavanje domačega arhitekta Marka Boltina, ki nam bo predstavil mojstra Plečnika (ob 150. obletnici rojstva) in seveda spregovoril tudi o Plečnikovem spomeniku, ki ga imamo v Litiji – dogodek Enigma.

V četrtek, 17.11. bo v šmarski knjižnici odprtje fotografske razstave. Predstavili bodo fotografije, ki so prispele na skupni 8. foto natečaj občine Šmartno, JZ Bogenšperk in Knjižnice Litija in razglasili najboljše. Razstava je posvečena 20. obletnici samostojne občine Šmartno pri Litiji.

Zagorje: Potopisno predavanje in brezplačen vpis kar cel teden

V knjižnici Mileta Klopčiča naslednji teden omogočajo brezplačen vpis za nove člane.

V torek, 15.11. ob 19.00, bodo gostili Stašo Lepej, ki bo vodila potopisno predavanje o Madagaskarju.

Bogato založena Bukvarna, delavnica in članarina za 0 evrov

Praznični teden bodo obeležili tudi v Knjižnici Toneta Seliškarja Trbovlje. Od ponedeljka do sobote bo na voljo dodatno bogato založena Bukvarna, kjer bodo lahko obiskovalci in člani knjižnice brezplačno ali za 1€ izbrali knjige, odpisane iz njihove zbirke.

V sredo, 16.11. ob 17. uri, bo na sporedu delavnica namenjena otrokom. Izvedli jo bodo v sodelovanju z JSKD Trbovlje in predstavili družabno igro o pisatelju Josipu Jurčiču. Delavnica bo izvedena v prostorih DDT.

FOTO: Tako bo videti sodobna knjižnica v Trbovljah

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Ekonomisti iz cele Slovenije obiskali Trbovlje

Gimnazijo in ekonomsko srednjo šolo Trbovlje so obiskali dijaki iz 21 ekonomskih šol. Da je dogodek namenjen druženju, zabavi in spoznavanju novosti dijakov, učiteljev...
-- OGLAŠEVANJE --