-- OGLAŠEVANJE --

Takšen bo njihov nov gasilski dom, namenjen tudi drugim dejavnostim

-- OGLAŠEVANJE --

“Trenutno uporabljamo gasilski dom iz leta 1950, ki je bil zgrajen kot prizidek k takratni kulturni dvorani. Dom je brez ustreznega gretja, voda je na voljo le v prirejenem wc-ju,” opiše situacijo delovanja društva predsednik PGD Dole pri Litiji, Damjan Prnaver. 

Gasilci imajo na voljo le eno garažo in sejno sobo nad garažo. Drugo vozilo morajo parkirati na drugi lokaciji.

PGD Dole pri Litiji pokriva 50 kvadratnih kilometrov veliko območje

“S prostorsko stisko se srečujemo že precej let. Pogovori glede gradnje so se začeli že v letu 1995, ko se je za ta namen nabavila parcela. Žal društvo samo v vseh teh letih ni uspelo začeti z gradnjo, ker se je redno nabavljala oprema, posodobiti je bilo potrebno vozni park, delno obnoviti obstoječi dom,” stisko gasilcev predstavi Prnaver.

Društvo deluje na območju več zaselkov, ki jih obdaja gozdna površina in štejejo 210 članov in 45 mladih članov. Pred 5 leti so z Občino Litija pričeli pogovore o gradnji večnamenskega objekta – gasilski dom z dvorano, ki bi jo lahko uporabljala šola za športno vzgojo, v popoldanskem času še društva in krajani. Od Občine so za ta namen prejeli 300.000 evrov, kar pa znaša približno polovico vrednosti projekta.

Izdelan je že projekt, tudi pridobljeno gradbeno dovoljenje

Kot pravi predsednik: “Projekti bodo v mesecu marcu končani, z gradnjo bomo začeli še pred poletjem.” Novi objekt bo v dveh etažah, kletna bo namenjena gasilski dejavnosti, pritličje bo večnamenska dvorana. Gasilski del je zasnovan tako, da bo v kletni etaži prostor namenjen za vse gasilske dejavnosti, za 3 vozila ter za vso potrebno opremo. Tam bo tudi majhna dvorana, ki bo namenjena izvedbi gasilskih tečajev. Medetaža bo namenjena mladim gasilcem.

V društvu se zavedajo, da je strošek gradnje visok in pomoč Občine zelo dobrodošla za začetek. “Bomo pa za dokončanje investicije potrebovali še konkreten znesek. Tukaj računamo na pomoč krajanov, ki nam vedno pomagajo, delno pa tudi z donatorskimi prispevki. Poskusili se bomo prijaviti tudi na ustrezne razpise.” Dolski gasilci že zadnji dve leti poleg tradicionalne veselice sodelujejo na različnih dogodkih v kraju, da bi tako še kakšen evrov pridobili in prišli vse bližje realizaciji njihove največje želje – gradnje novega gasilskega doma.

Začenja se! V slabem letu do novega gasilskega doma

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Tek na smučeh tudi brez snega

Na razpis Inovacije Zasavja za leto 2024 so v letošnjem letu prejeli 20 prijav za novitete, pri katerih je sodelovalo 100 inovatorjev in inovatork....
-- OGLAŠEVANJE --