11.9 C
Trbovlje
nedelja, 25. februarja 2024
ZON.si1+1=2Strojništvo ima nešteto možnosti za preučevanje različnih področij, študij pa je bistveno...

Strojništvo ima nešteto možnosti za preučevanje različnih področij, študij pa je bistveno lažji s podporo iz lokalnega okolja

Nejc Kreže iz Zagorja je skromna oseba in se nerad izpostavlja. Prostega časa nima veliko, če pa že, se rad napoti v hribe. Včasih je dovolj že samo sprehod v gozd blizu domače hiše, da razbistri misli. Rad se prepusti glasbi. Igra klaviaturo in harmoniko, ki ju je zadnje čase malce zapostavil zaradi pomanjkanja časa. Podiplomec strojništva Nejc je že tretje leto štipendist podjetja ETI Elektroelement iz Izlak, obiskali smo ga prav zato, da drugim mladim predstavi, kaj mu tovrstna kadrovska štipendija omogoča. 

Zakaj si se odločil, da vpišeš strojništvo?

“Strojništvo je zanimivo, obširno in omogoča preučevanje različnih področij.

Po končani gimnaziji, ki sem jo obiskoval v Trbovljah, sem se vpisal na ljubljansko Fakulteto za strojništvo, kamor se je vpisalo tudi nekaj sošolcev iz gimnazije. Lani sem končal prvo stopnjo in diplomiral v avgustu.

Na prvi stopnji študija sta dve smeri, ena je bolj praktična, kjer se vpišejo predvsem tisti iz srednje strojne šole, gimnazijcem pa je bolj ustreza razvojno raziskovalni program, ki je matematično teoretično orientiran. Če si na prvi stopnji v raziskovalnem programu, se nekako pričakuje, da greš še na magisterij. Sicer pa tudi, če si neodločen in ne veš kaj bi izbral, zlahka najdeš nekaj kar ti zagotovo ustreza.”

Mene zelo zanima, kako kaj deluje.

Nejc meni, da so vsi poklici iz smeri strojništva perspektivni. Delček izbire pa mu je zapisan že v genih. Njegov oče je elektrotehnik, ata (stari oče) pa je imel v Zagorju delavnico za popravilo avtomobilov, predvsem elektronike.

Se vidiš tudi kot raziskovalca, inovatorja?

“Seveda. Danes je raziskovanje nujno, saj tudi v proizvodnji podjetja stremijo k inovativnosti, boljši kakovosti in posodabljanju, konkurenca na trgu je huda. Z višjimi standardi lahko konkuriraš povsod. Najboljši primer je ETI.”

Kako in kdaj si se odločil, da zaprosiš za štipendijo?

“Razpis je vsako leto, da se lahko sploh prijaviš, moraš izpolnjevati določene pogoje. Prvič sem se prijavil na razpis v družbo ETI v prvem letniku študija in nisem uspel. Verjetno zato, ker sem prihajal iz gimnazije, naslednje leto pa so se odločili zame in od takrat sem njihov štipendist. Tako sem dobil štipendijo za dve leti. Lani septembra sem se znova prijavil na razpis in  odobrena mi je bila kadrovska štipendija tudi za nadaljevanje študija na 2. stopnji. Pogoj za štipendiranje je redno opravljanje izpitov ter vsako leto obvezna praksa, ki traja štiri tedne, višina štipendije pa je odvisna od doseženega učnega uspeha. 

Prednost te prakse vidim tudi v tem, da jo lahko opraviš kadarkoli, ko ti čas dopušča. Lani sem tudi meritve, ki sem jih potreboval za diplomsko nalogo opravil v času prakse na ETI–ju. Zaradi pomanjkanja časa sem obvezno delo opravil v dveh delih, kar v Etiju sploh ni problem. Zelo so korektni in seveda mi štipendija pride prav, pa tudi staršem je tako lažje, saj jih finančno razbremeni.”

Če tudi tebe zanima štipendija v Etiju, se oglasi na kadri@eti.si.

Si se z delom v ETI-ju prvič spoznal po prejemu štipendije?

“Na Etiju so me že kot gimnazijca sprejeli na delo med počitnicami. Štiri tedne sem bil v proizvodnji, delalo se je še ročno. Zdaj je seveda drugače.

Kot štipendist dobiš mentorja in izveš kje in kaj boš delal. Bil sem že tudi v robotski enoti za testiranje, lani pa sem izvajal meritve, kot sem že omenil.

Podjetje je veliko in ga še ne poznam dobro, razen oddelka, kjer delam med prakso. Zavedam se, da je to dobro podjetje, ki veliko vlaga v nas mlade.”

Imaš kakšno posebno željo, kaj bi konkretno rad delal, ko se zaposliš?

“Po končanem magisteriju sem po pogodbi zavezan vsaj štiri leta biti zaposlen na ETI-ju. Kaj bi točno rad delal še ne vem, odvisno je tudi od njihovih potreb. Iščem področje, kjer se bom ustalil in poglobil, teoretične osnove imam. V službi lahko najdeš tisto pravo, kar pomaga podjetju in tebi samemu, da se razviješ in prispevaš k napredku.”

Nejc je doslej vse obveznosti pravočasno končal, opravil izpite, diplomiral in se vpisal na drugo stopnjo (magisterij).

V prostem času spremlja avtomobilistične, pozimi tudi zimske športe. Rekreativno igra nogomet, rad hodi v hribe in posluša glasbo. Tudi za druženje s prijatelji in gasilstvo si najde čas. Vendar je študij vedno na prvem mestu. Ko konča vse obveznosti, je sproščenost zagotovljena.

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

V spletni goljufiji oškodovana za več 1000 evrov

V minulem tednu so policisti na območju Zasavja, poleg rednih nalog, obravnavali še: PP Hrastnik Prijavo kaznivega dejanja v ponedeljek. Neznani storilec je poškodoval vetrobransko steklo...