-- OGLAŠEVANJE --

Strinjajo se, da se ne strinjajo

Občina Trbovlje je pri dodeljevanju neprofitnih stanovanj presegla pooblastila, ugotavlja nadzorni odbor občine. Na občini pa pravijo, da to ni res in da je nadzorni odbor prekoračil svoja pooblastila.

-- OGLAŠEVANJE --
Damjan Detela
Damjan Detela

Nadzorni odbor občine Trbovlje je končal nadzor dodelitve neprofitnega občinskega stanovanja. “Odkrili smo nepravilnosti, občina je nekdanjemu pripravniku Arminu Ibrahimoviču dodelila preveliko stanovanje,” pravi predsednik nadzornega odbora Damjan Detela.

Nadzorni odbor je v svojem poročilu 18. maja glede nadzora nad dodeljevanjem neprofitnih stanovanj v najem podal predlog oziroma priporočilo, da naj občina Trbovlje nadaljuje z dodeljevanjem tako, kot je to počela doslej, pri tem pa je potrebno izvzeti primer stanovanja številka 8 na naslovu Šuštarjeva kolonija 3. Pri tem nadzorni odbor ugotavlja, da je odstopanje do 5 odstotkov od predpisanega normativa dopustno, večje odstopanje pa ne.

Nadzorni odbor presegel svoje pristojnosti?

Jasna Gabrič
Jasna Gabrič

“Trdim, da občina Trbovlje ni kršila Pravilnika o dodeljevanju stanovanj, kar je potrdilo tudi ministrstvo za okolje in prostor,” na očitane nepravilnosti odgovarja trboveljska županja Jasna Gabrič.

Glede na to ugotovitev, so na občini Trbovlje mnenja, da je nadzorni odbor v tem primeru podal razlago določbe Pravilnika o dodeljevanju neprofitnih stanovanj v najem kot podzakonskega akta, za kar pa ni pristojen. Zato so mnenje oziroma razlago spornega odstavka 14. člena pravilnika pridobili tudi s strani Ministrstva za okolje in prostor, v pristojnost katerega spada stanovanjsko področje. Le-to poudarja, da je pri uporabi tega odstavka pravilnika bistveno to, da se bodoči najemnik z dodelitvijo večjega oziroma manjšega stanovanja strinja, pri tem pa odstotek odstopanja od normativa ni bistven oziroma o njem ne govori.

Čakajo na Računsko sodišče

“Ni šlo za kršitev področnih predpisov, niti ne za osamljeni primer, kar dokazuje dejstvo, da je bilo v obdobju od leta 2012 – 2014 na takšen način (kjer je šlo za odstopanje za več kot 20 % znotraj meja pravilnika) dodeljenih 13 stanovanj, trenutno pa urejamo papirje in pripravljamo statistiko tudi za obdobje 2010 – 2012 ter 2006 – 2010, kjer bo prav tako razvidno, da je bila takšna praksa v okviru pravilnika ustaljena,” poudarja Gabričeva in dodaja, da kot županja ni uvedla prav nobenega novega sistema, temveč so službe nadaljevale s svojim delom, kot to počno že najmanj zadnjih 10 let.

Do nadaljnjega, dokler ne dobijo odgovora Računskega sodišča, bodo na občini postopali po priporočilih nadzornega odbora, kar pomeni, da bodo dodeljevali stanovanja na način, kot ga predlaga nadzorni odbor, in sicer bodo odstopanja od kvadrature mogoča le v intervalu +/- 5 odstotkov.

trbovlje10

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Zapora ceste zaradi sečnje dreves

Od 22.4.2024 do 26.4.2024, med 8.00 in 13.00 uro ter med 14.30 in 17.00 uro bo na lokalni cesti Slap-Jevnica-Kresnice-Litija, na odseku med Litijo...
-- OGLAŠEVANJE --