27.7 C
Trbovlje
ponedeljek, 16. maja 2022
ZON.siAktualnoStrategija sprejeta: Gradnja vrtcev, šol ter zagotovljena zaposlitev za večino zasavskega prebivalstva

Strategija sprejeta: Gradnja vrtcev, šol ter zagotovljena zaposlitev za večino zasavskega prebivalstva

Gradnja novih objektov v Zasavju – tudi vrtcev in šol, ter stanovanjskih hiš in še zagotovljeno zaposlitev za večino prebivalcev. Magične besede, ki so jih vnesli v konec tedna potrjeno na vladi Nacionalno strategijo za izstop iz premoga in prestrukturiranje premogovnih regij v skladu z načeli pravičnega prehoda. 

Strategija se še kako tiče zasavske regije, saj se je s tem končno prižgala zelena luč in naj bi se zagotovil denar za pravičen prehod predvsem za vse prizadete delavce in njihove družine, ki so bili vpeti v premogovno panogo – vsaj tako navaja dokument. 

Poleg zasavske je načrt v središče postavil še eno slovensko premogovno regijo – Savinjsko-Šaleško (SAŠA). Določili so, da bo najpozneje leta 2033 Republika Slovenija prenehala z rabo premoga za proizvodnjo električne energije.

Z jasno odločitvijo o procesu pravičnega prehoda in časovnici opuščanja rabe premoga bo Republiki Sloveniji in obema premogovnima regijama omogočen neoviran dostop do sredstev Sklada za pravičen prehod, v okviru katerega se Sloveniji v obdobju 2021 do 207 namenja dobrih 248 milijonov evrov (v tekočih cenah).

Pri pripravi Strategije je bil uporabljen pristop »od spodaj navzgor«, ki je aktivno vključeval ključne deležnike iz obeh regij, poročajo iz Službe za odnose z javnostmi Vlade RS. Opravili so intervjuje, šli na revirska območja ter izvedli individualna in skupinska (ne)javna posvetovanja in tako so se združili pogledi operativnih skupin Ministrstva za infrastrukturo in medresorskih vladnih skupin z mnenji in podatki predstavnikov sindikatov, občin, nevladnih organizacij, regionalnih in območnih razvojnih agencij, formalnega in neformalnega izobraževanja, energetske družbe, gospodarstva, ministrstev, državnih agencij, inštitutov in evropskih institucij.

Za Strategijo je bila izvedena tudi celovita presoja vplivov na okolje, v okviru katere je potekala javna razgrnitev predloga strategije in okoljskega poročila, so še povzeli v sporočilu za javnost na Ministrstvu za infrastrukturo. Kaj točno se bo iz tega naslova “zgodilo” v Zasavju, bomo budno spremljali.

SORODNI ČLANKI:

Sedem podaljšanj zaprtja rudnika tokrat prineslo dodatnih 8,9 milijona evrov

 

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Tekom vikenda vlomili v 8 vrtnih lop in ukradli žago, kosilnice, agregat

Le dobrih 12 ur je minilo - od 20. ure zvečer preteklo soboto in do naslednjega dne, nedelje, do 9. zjutraj, pa so hrastniški...
X