Število okužb pada, razen v eni zasavski občini še vedno v porastu

0
1915

Porast okužb s koronavirusom je v sredini julija bilo zaznati po vsej državi, v zadnjem tednu pa se je število novih primerov zmanjšalo. Tako velja tudi za Zasavje, razen za Litijo, kjer okužbe še vedno rastejo.

V ZD Litija so ob porastu okužb uvedli obvezno uporabo mask v prostorih zdravstvene ustanove. Kaj bi bil razlog, da je v Litiji porast, medtem ko v drugih občinah povečini upada, v zdravstvenem domu ne komentirajo. K sreči pa, kot pravijo, gre pri večini za blažji potek. So pa tudi izjeme in v zadnjem tednu so imeli par bolnikov, ki so potrebovali bolnišnično zdravljanje. »Znano je, da so trenutne različice izjemno virulentne, kar pomeni, da se okužbe hitro širijo, a jih k sreči večinoma spremlja blažji potek bolezni,« pojasni Denis Kordež v imenu ZD Litija.

Ob tem pa še doda napotek, da je najboljša zaščita pred okužbo uporaba maske v zaprtih in na močno obljudenih mestih ter razkuževanje rok, za starejše se priporoča poživitveni odmerek cepiva.

Zasavje trenutno šteje 627 aktivnih primerov

Kot izpostavljeno, daleč največ pozitivnih primerov ima Litija, kjer je trenutno 245 potrjenih okužb. Zasavje ima sicer negativni tedenski prirast in v vseh občinah je v zadnjem tednu upadlo število okužb s covid19.

Znaki prehlada – premočna klima ali COVID-19?