-- OGLAŠEVANJE --

FOTO: Steklarna v Trbovljah 130 milijonov evrov za zeleno tovarno in pogoje za 300 novih delovnih mest

-- OGLAŠEVANJE --

Steklarna Hrastnik bo prestopila občinske meje, saj prostora za širitev v Hrastniku več ni. Vsaj ne tako velikega kot je 130.000 kvadratnih metrov bivših rudniških površin na Lakonci, kjer bi lahko že čez 3 leta stala napredna in okolju prijazna proizvodnja stekla.

Leto dni pogovorov med trboveljsko občino, ki je lastnica zemljišča in Steklarno Hrastnik je danes pripeljajo do točke, na kateri sta županja Jasna Gabrič in generalni direktor SH Peter Čas podpisala pismo o nameri, s katerim se obvezujeta, da bosta po svojih najboljših močeh iskala način, da hrastniško podjetje čimprej pridobi vsa potrebna dovoljenja in prične z gradnjo 130 milijonov vredne zelene tovarne, ki bo namenjena proizvodnji srednjega ranga stekla.

»Čas je, da ta projekt predstavimo javnosti,« je ponosno začela trboveljska županja. Naloga Trboveljčanov je, da zemljišče pripravijo za potrebe gradnje. Občina bo ostala lastnica, steklarna pa bo imela stavbno pravico. Gabričeva je ob podpisu povedala, da jim vsekakor gre na roko ureditev krožišča Sušnik in mostu proti industrijski coni, ki je po prenovi primeren tudi za težja tovorna vozila.

Težava s kadri že sedaj, novačijo tudi v tujini

V najboljšem primeru se bo gradnja začela konec leta 2022, je napovedal Čas, ki pričakuje, da bi hibridno zeleno brezogljično steklarno lahko zagnali v sredini leta 2024. Objekt bo pokrit s sončnimi celicami, uporabljali bodo vodik, kemijsko rekuperacijo, hibridno taljenje, reciklirali bodo steklo …je naštel prvi mož enega največjih zasavskih podjetij, ki trenutno zaposluje 560 ljudi. »Zelo pomembno se je zavedati, da takšnega objekta brez kadrov ni,« je še dodal direktor podjetja, kjer se že lep čas soočajo s pomanjkanjem kadrov. Potrebujejo tehnične poklice, ker ne gre drugače, delavce novačijo v tujini. »Če bi dobili primeren kader, bi ta trenutek zaposlili 20 inženirjev.«

V Hrastniku proizvedejo 280 ton stekla na dan

Hrastniška steklarna, ki v enem samem dnevu proizvede 280 ton stekla, pa se bo, kot že dalj časa napovedano, širila tudi v Hrastniku. Ob matični tovarni ne bodo povečali proizvodnje stekla, temveč bodo zgradili demonstracijsko tovarno namenjeno prikazu novih tehnologij. Tudi tam se obeta 50 novih delovnih mest.

Leto 2020 je bilo za Steklarno Hrastnik investicijo najbogatejše v zadnjih 10 letih. Svoje znanje so usmerili v embalažni program in izpeljali investicijo na najčistejši tehnologiji na trgu vredno 22,7 milijonov evrov. Več spodaj:

Steklarna: 18,5 milijonska naložba v kisikovo peč

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Svetovno znana imena v Zasavju zaradi slovenskega znanja

Lokalna ponudba za goste iz različnih strani sveta Po slavnostni otvoritvi v Delavskem domu Trbovlje, katere so se udeležili gostje iz 49 držav sveta, je...
-- OGLAŠEVANJE --