Ste že slišali? Namesto sveč in rož – skrinjica

0
2120

Komunala Hrastnik, ki izvaja tudi pokopališko dejavnost, je uvedla novost. Do izraza pride ob koncu življenja. Gre za sožalnico, ki je posebna skrinjica, nameščena ob žari ali krsti umrlega, v katero se vstavi sožalna vizitka z dodano poljubno vsoto denarja.

Podarjen znesek je namenjen svojcem umrlega. Tem ob stroških pogreba denar pogosto pride precej bolj prav kot podarjene sveče ali cvetje in venci.

Ta del pogrebnih storitev le v Litiji

Ob poizvedovanju, ali se tovrstne pomoči svojcem umrlih poslužujejo tudi kje drugod v Zasavju, nam je Milan Klinc odgovoril, da “KSP Litija nudi oziroma uporablja sožalnico že zadnji dve leti.”

Na Komunali Trbovlje ne prakticirajo česa podobnega, je sporočila tamkajšnja predstavnica za stike z javnostmi. V Radečah sožalnice nimajo, je pa direktorica tamkajšnje komunale Brigita Stopar potrdila, da potekajo aktivna razmišljanja o uvedbi le-te.

“Storitev uporabe sožalnice pri izvedbi pogrebnih storitev nam je poznana. Komunala Zagorje zaenkrat te storitve še ne nudi, načrtujemo pa uvedbo te storitve v prihodnjem letu,” pa je odgovoril vodja tehničnega sektorja Komunale Zagorje Milan Fakin, ki dodaja, da bodo, “ko bo tovrstna storitev na voljo, odločitev o uporabi sožalnice vsekakor sprejeli svojci pokojnika.”

 

SORODNI ČLANKI:

Vse tri zasavske komunale dežurajo: Smeti, kosovni odpadki, pogrebna služba, voda …