-- OGLAŠEVANJE --

Ste se kdaj vprašali: Kam gre neprodana hrana iz trgovin?

-- OGLAŠEVANJE --

Poslovalnici Spar Hrastnik in Spar Trbovlje, tako kot 25 ostalih Sparovih poslovalnic po Sloveniji, sodelujeta z dobrodelno organizacijo Zveza Lions klubov, distrikt 129 – Slovenija v akciji Viški hrane. Izdelke, ki se ne prodajo in so varni za uživanje, pretežno gre za sveže pripravljeno hrano v trgovini, mlečne ter pekovske izdelke, dobrodelna organizacija konec dneva prevzame v njihovih trgovinah, jih odpelje ter razdeli med pomoči potrebne, je pojasnila Pika Breskvar.

Presežkov hrane skorajda ni

V trboveljskem Lidlu se trudijo, da je izdelkov, ki bi jim potekel rok, na njihovih policah čim manj. Zaradi skrbnega spremljanja procesa prodaje, ob koncu dneva sveže pečenega kruha, po besedah Eve Pečovnik skoraj ni, pakirane pekovske izdelke pa naslednji dan kupcem ponudijo po polovični ceni. Živila, katerim bi rok trajanja potekel v času prodaje sicer potekel, predajo različnim razdelilnicam hrane, Zavodu Pod Strehco, Zvezi prijateljev mladine in drugim.

V Mercatorjevih trgovinah Supermarket Kisovec, Supermarket HIT Trbovlje in Market na Trgu Franca Kozarja v Hrastniku, presežek sveže pripravljene hrane, ki se naslednji dan ne sme več prodajati, predajo humanitarnim organizacijam. Prostovoljci hrano ob zaprtju trgovin prevzamejo in še isti ali naslednji dan razdelijo pomoči potrebnim.

“Izdelki, ki jih Mercator donira humanitarnim organizacijam so popolnoma neoporečni in v času rokov uporabnosti, saj ne želimo pomislekov, da bi lahko bila hrana, ki jo dobijo najbolj občutljive skupine ljudi, slabše kakovosti,” pravi Tanja Durin iz Mercatorja.

Uničenje hrane v skladu z zakonodajo

Andrej Hrovat iz Hoferja še pove, da v trboveljskem Hoferju v redkih primerih, ko pride do viška hrane, le-to podarijo Slovenski Karitas, s katero zelo dobro sodelujejo že več let. V kolikor prehrambnim izdelkom rok uporabe preteče, pa jih v skladu z zakonodajo primerno uničijo.

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

FOTOGALERIJA: Gasilci so se sami “lotili” evropskih projektov, s katerimi posodabljajo svoje prostore in opremo

Kar sami so pripravili projekt, se javili na razpis za evropska sredstva in z njimi postavili sončno elektrarno na streho ter prenovili prostore. Gasilski...
-- OGLAŠEVANJE --