-- OGLAŠEVANJE --

STARŠI! Mlajših od 7 nikakor samih na cesto!

-- OGLAŠEVANJE --

Tja do desetega leta še ne znajo in ne zmorejo samostojno sodelovati v prometu, kajti otroci doživljajo promet drugače, velikokrat jih premami kaj na drugi strani ulice in pozabijo na vsa pravila, pri hoji in teku še niso dovolj spretni, kaj šele da bi obvladali vožnjo kolesa tako dobro, da bi varno sodelovali v prometu, pravijo na državni agenciji za varnost prometa.

Otroci so manjši kot odrasli, zato ne vidijo čez parkirane avtomobile ali zabojnike za smeti.

otroci-naslovnaPri hoji in teku še niso dovolj spretni, predvsem pa imajo otroci težave v prometu zaradi postopnosti zaznavnega in spoznavnega razvoja. In tukaj nastopimo odrasli, starši, da poskrbimo za njihovo varnost, ter jih seveda učimo varnega ravnanja v prometu.

Komandir Policijske postaje Zagorje Damjan Gajšek nam je zagotovil, da intenzivno skrb otrokom v promet namenijo nekaj dni pred in po začetkom šolskega leta, “naše delo v tej damjan gajšek2smeri sicer teče skozi vse leto, a intenzivneje zadnji teden pred začetkom šole, prva  dva  tedna  po  začetka šole in nato skozi vse leto, pri čemer želimo upozoriti  udeležence  v  prometu  na dodatno previdnost tako voznikov, kot tudi  pešcev,  ki lahko za lastno varnost največ postorijo sami”.
Ne smemo pozabiti, da otroci:
•    Nimajo tako širokega vidnega polja kot odrasli in zato kasneje vidijo vozila, ki prihajajo z leve ali desne
•    Dobro slišijo, vendar ne vedo natančno iz katere smeri slišijo vozilo
•    Ne znajo dobro presojati hitrosti vozil in ocenjevati razdalj
•    Ne razlikujejo dobro pojmov npr. levo, desno
•    Ne zmorejo dolgotrajne koncentracije
•    Njihova pozornost se hitro preusmerja na objekte, ki jih pritegnejo in mimogrede jih kaj zmoti (hitro lahko pozabijo ali so videli vozilo, ki se približuje)
•    Ne zmorejo posploševanj in uporabe splošnih pravil kot je npr. pravilo kako prečkamo cesto
•    Zaradi razvoja mišljenja otroci pogosto mislijo, da jih voznik vidi, če oni sami vidijo avto, ki se približuje, vendar to velikokrat ni res.
prehod za pešce Trg revolucijeNa agenciji za varnost v prometu tudi svetujejo: »Izkoristite prosti čas z otrokom in ga dodatno pripravite na samostojno sodelovanje v prometu. Vzemite si čas in mu razložite pravila varnega ravnanja v prometu, mu jih pokažite v prometu in jih vadite z njim«, saj je mogoče le s takšnim načinom vzgoje otroka dobro pripraviti, da bo čez nekaj let lahko samostojno sodeloval v prometu kot pešec ali kasneje kot kolesar in voznik.

Sami ste s svojim vedenjem in ravnanjem otroku lahko najboljši zgled.

Največ žrtev med otroci-pešci je v starosti od 4 do 7 let, ko še ne zmorejo vseh zahtev sodobnega prometa. Zato so jim potrebni pomoč, učenje, nasveti, vodenje in nadzor odraslih.
Zakon o pravilih cestnega prometa zato predpisuje, da otrok mlajši od 7 let ne sme samostojno sodelovati v prometu, ampak mora biti v spremstvu odrasle osebe. Poleg tega, poudarja zagorski komandir, morajo učenci prvega in drugega razreda na poti v in iz šole nositi odsevnik in rutico.

 

“Otroci morajo imeti na poti v vrtec in prvi razred osnovne šole ter domov, spremstvo polnoletne osebe. Spremljevalci so lahko tudi otroci, starejši od 10 let in mladoletniki, če to dovolijo starši, skrbniki oziroma rejniki otroka” doda Gajšek.

VOZNIKI: Kje velja najbolj paziti!

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Poglej to! Greš na potovanje, delaš z mladimi in vse imaš plačano

Trboveljski Zavod Aspira vabi mlade kandidate, da se udeležijo treninga na Poljskem v letošnjem poletju. V okviru projekta so kriti stroški nastanitve, prehrane in...
-- OGLAŠEVANJE --