31.6 C
Trbovlje
sreda, 28. julija 2021
ZON.siAktualnoSpremenili naj bi volilne okraje v Hrastniku, Trbovljah in Litiji

Spremenili naj bi volilne okraje v Hrastniku, Trbovljah in Litiji

Ministrstvo za javno upravo je koalicijskim poslanskim skupinam poslalo predlog novele Zakona o določitvi volilnih enot za volitve poslancev v državni zbor. Predlog novele posega v 16 volilnih okrajev, vključene so občine Hrastnik, Trbovlje in Litija.

Povečanje volilnega okraja bo ključna sprememba za Hrastnik

Razhajanja v velikosti volilnih okrajev izhajajo iz priseljevanja in odseljevanja prebivalcev, njihove meje se namreč 30 let niso spreminjale. Predlog še ni koalicijsko usklajen, je pa pripravljen glede na pripombe podane po prvih dveh predlogih, pojasnjuje minister Boštjan Koritnik. “Pri pripravi predloga novele zakona smo izhajali iz veljavne ureditve in jo spremenili v delu, za katerega je Ustavno sodišče odločilo, da ne ustreza več merilom za oblikovanje volilnih okrajev. To so: približno enako število prebivalcev, geografska zaokroženost in skupne kulturne ter druge značilnosti. Verjamem, da smo s tem zadostili odločbi Ustavnega sodišča.”

Pripravljen predlog spreminja 16 volilih okrajev. V Litiji naj bi se volilni okraj premaknil iz enote 4, v enoto 6. Volilni okraj pa naj bi se povečal za občino Hrastnik ter manjši del občine Trbovlje.

Za mnenje o spremembi velikosti okrajev, kar bi bistveno spremenilo tudi volilni rezultat hrastniških poslancev, smo poklicali Ivana Hršaka in Soniboja Knežaka, a do objave prispevka nista odgovorila na klic. Njuni izjavi bomo objavili v nadaljevanju …

S spremembo volilnega sistema brez zasavskih poslancev?

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Priložnost za delo v Dewesoftu. Te zanima?

Trboveljsko podjetje Dewesoft ves čas išče nove sodelavce. V 20 letih kar so na trgu večajo svoje prostore, število zaposlenih in seveda tudi dobiček. Poleg...